DAF verkoopt 10 procent meer

De Eindhovense vrachtwagenfabrikant DAF Trucks heeft het afgelopen jaar 38.000 trucks verkocht, 10 procent meer dan in 2001. Dat heeft het bedrijf, dat sinds 1996 deel uitmaakt van het Amerikaanse Paccar, vanmorgen bekendgemaakt.

Ondanks een krimpende markt heeft DAF zijn marktaandeel in 2002 kunnen vergroten. Op de belangrijkste markt van DAF, die van zware vrachtwagens van vijftien ton en hoger, steeg het marktaandeel in West-Europa boven de 12 procent, het hoogste in de geschiedenis van DAF.

Deze markt kromp het afgelopen jaar in West-Europa met 10,6 procent tot 220.000 trucks. Van de totale productie van 37.300 trucks bij DAF vielen er 27.500 in dit segment.

De 9.800 lichtere trucks (6 tot 15 ton) die DAF produceerde, waren goed voor een marktaandeel van 9 procent, tegen 7,7 procent in 2001. Deze markt kromp volgens DAF in West-Europa met 10,9 procent en kwam daarmee op een totaal van 77.500 trucks.

Volgens president-directeur Jim Cardillo van DAF Trucks is de groei van het marktaandeel het gevolg van de introductie van nieuwe, lichte trucks. ,,Het succes van al onze nieuwe trucks blijkt overduidelijk uit de groei in marktaandeel op bijna alle markten van Europa'', aldus Cardillo.

DAF verwacht dit jaar ongeveer evenveel trucks af te zetten als in 2002. Het bedrijf publiceert geen omzet- en winstcijfers, omdat het deel uitmaakt van het beursgenoteerde Paccar. Paccar is een Amerikaanse vrachtwagenproducent die naast DAF trucks verkoopt van de merken Kenworth, Peterbilt en Foden. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van 2002 een omzet van 2 miljard dollar 129 miljoen dollar winst.

DAF is de enige fabrikant die in het segment zware trucks boven vijftien ton marktaandeel wint. DaimlerChrysler (Mercedes-Benz) is de grootste truckfabrikant ter wereld en heeft in West-Europa een marktaandseel van 19,2 procent in het zware trucksegment. Daarna volgen Volvo en Scania uit Zweden, het Franse Renault, het Italiaanse Iveco en het Duitse MAN met marktaandelen tussen de 12,7 en 13,9 procent. Het DAF-marktaandeel, is in tien jaar bijna verdubbeld tot 12,2 procent. Bij DAF werken ruim 5.000 mensen in Eindhoven en het Belgische Westerlo.