Chinezen heropenen proces Tibet

In China is vandaag het proces heropend tegen twee Tibetanen die eind vorig jaar ter dood werden veroordeeld voor een serie bomaanslagen en voor het streven naar een onafhankelijk Tibet.

Dat is vandaag door een ambtenaar van de rechtbank in de Centraal-Chinese provincie Sichuan bevestigd.

Het nieuwe proces is opmerkelijk, omdat China vrijwel nooit terugkomt op eenmaal gedane gerechtelijke uitspraken in politiek getinte processen. Het proces van vandaag is volgens sommigen een rechtstreeks gevolg van Amerikaanse interventie door Lorne Craner, de hoogste Amerikaanse gezant voor de mensenrechten. Die stelde de zaak vorige maand tijdens zijn bezoek aan Peking expliciet aan de orde.

De zitting vindt plaats in Ganzi, de stad in Sichuan waar bij twee bomaanslagen in 2001 een dode en een ernstig gewonde vielen. In april vorig jaar ging er een derde bom af in een park in de provinciale hoofdstad Chengdu.

Tenzin Deleg Rinpoche kreeg eerder net als Lobsang Dhondup de doodstraf opgelegd, maar in zijn geval geldt de straf met twee jaar uitstel, wat in de Chinese praktijk vrijwel altijd leidt tot een omzetting in levenslang.

Tibet en omliggende gebieden hebben incidenteel te maken met bomaanslagen van pro-onafhankelijkheidsgroeperingen, die zich verzetten tegen wat zij zien als de Chinese bezetting van Tibet.

Volgens China hebben de twee hun misdaden bekend, maar volgens Amnesty International en andere groeperingen is het proces tegen de twee niet eerlijk verlopen. Amnesty heeft China daarom opgeroepen om de veroordeling te herroepen of om de strafmaat te verlichten.

Amnesty International meldde verder dat de 52-jarige Tenzin Deleg Rinpoche is gemarteld door hem geboeid aan handen en voeten aan het plafond van zijn cel op te hangen. Daarna is hij in hongerstaking gegaan.

Volgens het in Londen gevestigde Tibet Information Network is Tenzin Deleg Rinpoche een belangrijke leider van de Tibetaanse gemeenschap in Sichuan. Hij was in de jaren tachtig in de leer bij de in ballingschap levende Tibetaanse geestelijk leider, de Dalaï Lama.