Beursmalaise raakt winst van Fortis

De malaise op de aandelenbeurzen heeft Fortis in 2002 hard getroffen. Het bank- en verzekeringsbedrijf ziet de winst scherp dalen door een beleggingsverlies van 1,7 miljard euro.

Het Belgisch-Nederlandse Fortis verwacht een netto operationeel jaarresultaat te rapporteren van ,,minimaal'' 0,4 miljard. Dat is 83 procent lager dan de 2,4 miljard winst die in 2001 werd behaald.

Beleggers schrokken vanmorgen van de tussenstand die het concern gaf. De markt was vooral teleurgesteld door Fortis' besluit om in het vierde kwartaal van vorig jaar versneld belangen in andere bedrijven van de hand te doen.

Doordat de aandelenportefeuille van Fortis voor een hogere aanschafprijs in de boeken staat dan de huidige beurskoersen, is Fortis gedwongen de portefeuille met 1,7 miljard euro af te waarderen. Van deze ,,ongerealiseerde'' beleggingsverliezen heeft Fortis, naar nu blijkt, de afgelopen maanden 0,7 miljard gerealiseerd.

Fortis zei vanochtend dat de verkoop van aandelen geconcentreerd is ,,op die aandelen waarbij herstel van de koers zeer onwaarschijnlijk is.'' Op deze manier is volgens Fortis de kwaliteit van de aandelenportefeuille verbeterd. Nadeel is dat Fortis zijn verlies al neemt en minder zal profiteren van een eventueel aantrekkende beurs.

De financiële gezondheid van Fortis blijft volgens marktkenners bovengemiddeld. Het concern kondigde vanochtend aan dat het de intentie heeft om net zoveel winst uit te keren als vorig jaar. Dat zou betekenen dat het concern gedeeltelijk geld leent om het dividend op peil te houden. Volgens analist D. Griffioen van zakenbank Kempen kan Fortis dat ,,prima hebben''.

De winstcijfers van Fortis komen overeen met de eerdere prognose dat het operationele resultaat exclusief aandelenbeleggingen 8 procent zal dalen. In het laatste kwartaal van 2002 waren de beleggingsverliezen bij Fortis, parallel aan de ontwikkeling op de beurs, minder groot dan daarvoor. Bedroeg het verlies aan het eind van het derde kwartaal 2,1 miljard euro ten opzichte van de aanschafwaarde, aan het eind van het vierde kwartaal stond het negatieve saldo op 1,7 miljard euro. Fortis was vanochtend een van de grootste dalers uit de AEX-index. Het aandeel noteerde rond het middaguur 2,2 procent lager op 16,62 euro.