Bedrijfsleider AH beboet voor klap

De eigenaar van een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam, die vorig jaar een dief sloeg nadat hij hem had overmeesterd, is vanochtend veroordeeld tot een boete van 600 euro, waarvan 300 voorwaardelijk. Zijn bedrijfsleider is vrijgesproken. Hij had alleen op de dief gezeten in afwachting van de komst van de politie.

De filiaalhouder is volgens de politierechter ,,te ver gegaan'' bij het aanhouden van de dief. Hij heeft de `kasgraaier', een drugsverslaafde, alsnog geslagen toen dat ,,geheel onnodig was''. De vraag hoeveel geweld men mag gebruiken bij aanhouding van een dief, is volgens de rechter niet concreet te beantwoorden. Maar, ,,je moet ophouden als de situatie onder controle is''.

De zaak veroorzaakte veel ophef, nadat prins Bernhard in De Telegraaf zich verontwaardigd toonde over hun vervolging. Een week eerder was een student in Venlo doodgeslagen door jongens die hij aansprak op hun rijgedrag. Niemand van de omstanders greep in.

De rechter was het oneens met de advocaat van de winkelier, die zich beriep op `psychische overmacht' van L. Tijdens de achtervolging had de `kasgraaier' L. namelijk met een mes bedreigd. L. was ook kwaad, zei hij vanochtend zelf, omdat hij 200 euro had gevonden in de broekzak van de dief, nadat die was overmeesterd. Hij had gedaan alsof hij de hele buit (540 euro) al op de grond had gegooid. De dief, Clifton H., is op 14 november veroordeeld tot een onvoorwaardelijke straf van een half jaar wegens deze diefstal en bedreiging.

Filiaalhouder L. zat nog in zijn proeftijd voor twee vorige geweldsdelicten in 2001. Hij was ingereden op een parkeerwachter die hem een boete wilde geven en hij had iemand geslagen die iets zei wat hem `niet zinde'. Ook de `kasgraaier' is eerder voor geweld veroordeeld.

Bedrijfsleider P. was nooit eerder met justitie in aanraking geweest. De officier van justitie merkte op dat P. had geleerd van dit voorval. De veroordeelde filiaalhouder L. heeft nu een proeftijd gekregen van twee jaar. De rechter verklaarde dit aldus: ,,U zult vaker geconfronteerd worden met diefstal.''

RECHTSZAAK: pagina 3