`Wethouder aangerand'

Burgemeester E. Haaksman (VVD) van Delfzijl heeft op 5 januari bij het openbaar ministerie melding gedaan van aanranding van de maandag afgetreden wethouder E.M. Koning-Hoevelaken van Gemeentebelangen. Zij zou door raadslid A. Bruininck van dezelfde partij zijn aangerand.

De burgemeester heeft daarbij ook melding gemaakt van de eerder naar buiten gekomen financiële deal tussen Koning en Bruininck. Koning zou de burgemeester al op 23 december vorig jaar hebben ingelicht over de aanranding, die in mei zou hebben plaatsgehad.

De burgemeester weigert verder commentaar. Zijn woordvoerder bevestigt de melding. Hoewel het een privé-kwestie betreft, zou Haaksman niet kunnen inschatten of de geldelijke schenkingen met de aanranding verband houden. Bruininck zou met de burgemeester over de kwestie hebben gesproken, maar een andere lezing hebben gegeven van de gebeurtenissen. Bruininck noch Koning was vanmorgen bereikbaar voor commentaar.

Maandag werd bekend dat wethouder Koning zes maanden lang aan Bruininck maandelijks 300 euro contant gaf, naar haar zeggen omdat hij als raadslid gekort werd op zijn invaliditeitspensioen. Koning verklaarde dit te hebben beschouwd als een vorm ,,van sociale plicht'' en ,,mededogen''.