Werkloosheid in Duitsland 10,1 pct

De werkloosheid in Duitsland is in december gestegen tot 4,225 miljoen en overschrijdt daarmee de magische grens van 10 procent van de beroepsbevolking. Het is voor het eerst sinds 1997 dat Duitsland een werkloosheidspercentage van 10,1 procent kent.

Ook als de cijfers gecorrigeerd worden voor seizoensinvloeden resteert een duidelijke stijging met 28.000 werkzoekenden tot 4,197 miljoen. Het is gebruikelijk dat de werkloosheid in de wintermaanden toeneemt. F. Gerster, directeur van de Bundesanstalt für Arbeit, die de cijfers vanochtend bekendmaakte, noemde de zwakke binnenlandse vraag als belangrijkste handicap voor de arbeidsmarkt. Ook een mogelijke oorlog tegen Irak en stijgende olieprijzen remmen de economie.

In de strijd tegen de werkloosheid heeft de regering-Schröder onder andere de mogelijkheden voor deeltijd- en uitzendwerk verruimd. Om het belang van de arbeidsmarkt te onderstrepen, kwam W. Clement, voormalig minister-president van deelstaat Noordrijd-Westfalen, naar Berlijn als `superminister' van Arbeid en Economie.