WAT DOEN DE KINDEREN

Tekeningen bekijken

In Museum Smallingerland Drachten is nog t/m 19 januari de expositie Fif op in rige (Vijf op een rij) te zien. Daarin zijn zo'n zestig illustraties te zien die vijf beeldend kunstenaars (Warner Banga, Monique Beijer, Siebe de Boer, Marijke Klompmaker en Wim Swart) maakten voor Friese kinderboeken. Er zijn voor kinderen kijktochten georganiseerd en zondagmiddag 12 januari om 15u leest Dolf Verroen (o.a. van Zo sterk als een leeuw) voor uit eigen werk.

Voorleesmiddag met Dolf Verroen op zo 12 jan om 15u en de expositie Fif op in rige t/m 19 jan in Museum Smallingerland, Museumplein 2, Drachten. Open di t/m za 11-17u zo 13-17u. Toegang kinderen t/m 17 jaar en MJK gratis, vanaf 18 jaar €3,40. Inl 0512-515647.

Boodschappen doen Het eigenwijze ezeltje Gigi en Faruk gaan samen boodschappen doen. Ze moeten een appel kopen voor opa Karagöz, maar onderweg doen ze wonderlijke ontdekkingen. Zo loopt Faruk door een bos van licht en drinkt Gigi voor het eerst cola. En waar komen al die ballonnen vandaan? Waarom gaat de ene ballon omhoog en de andere niet? Gigi is een speciaal voor peuters ontwikkelde voorstelling op zondag 12 januari in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden waarin kinderen, vanaf twee jaar, op een grappige manier kennismaken met de elementen licht, lucht en kleur door o.a. het traditionele Turkse schimmenspel.

Peutervoorstelling Gigi door Faruk Dikici op zo 12 jan van 15-16u in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Toegang kinderen tot 4 jaar gratis, van 4 tot 12 jaar €3,50 en vanaf 13 jaar volwassenen €6,50. MJK gratis. Res niet mogelijk. Inl 071-5168 800 of www.rmv.nl.

Snoepketting maken

Als de kerstvakantie voorbij is, wordt het meestal pas echt winter en dan is het voor de vogels moeilijk om aan genoeg voedsel te komen. Wanneer de grond of het water bevroren is, is het voor de vogels lastig om eten te vinden. Ligt er een laagje sneeuw dan wordt eten zoeken al helemaal een probleem. De vogels kunnen dan best wat hulp gebruiken. Veel vogels komen dan naar tuinen met een voedertafel, pindaslingers en vetbollen. In de winkel kan je die vetbolletjes of pindanetjes wel kopen, maar het is veel leuker om zelf iets voor de vogels te maken: een vogelsnoepketting. Woensdag 15 januari is er in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in Sint Jansklooster een kinderdoemiddag voor kinderen van 4 t/m 7 jaar.

Kinderdoemiddag op wo 15 jan voor kinderen van 4 t/m 7 jaar in bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in St. Jansklooster aan de Beulakerwijde een kindermiddag voor kinderen van 4 t/m 7 jaar.

Orkest bouwen

Vader Mozart en vader Mendelssohn slepen hun twee wonderkinderen Wolfgang en Felix overal mee naar toe om ze te tonen aan vorsten, keizers, dichters en geleerden. De eigenwijze Wolfgang moet optreden voor keizer Frans I van Oostenrijk en Felix ontmoet de beroemde dichter Goethe. Op zondagmiddag 12 januari zitten Wolfgang en Felix te stoeien achter het klavier van het Concertgebouw in Amsterdam. Hoe schrijf je een stuk voor orkest?

Welk instrument past bij welke melodie? Hoe zet je een onbegrijpelijk gedicht van Goethe op muziek? De jongens schrijven stoute akkoorden en veel te moeilijke loopjes voor die arme musici. Opscheppen kunnen ze als de beste en dus verandert hun partituur al snel van een eenvoudig loopje in een moeilijke symfonie. En daar hebben ze dan wel het Koninklijk Concertgebouworkest voor nodig, dat heel toevallig ook in Amsterdam is, want zo vaak zijn Wolfgang en Felix niet in de buurt. Het Koninklijke Concertgebouworkest o.l.v. Ivor Bolton geeft een bijzonder kinderconcert in de Grote Zaal van het Concertgebouw: het verhaal over het leven van twee wonderkinderen Wolfgang Amadeaus Mozart en Felix Mendelssohn. Het orkest neemt het publiek mee naar de tijd van deze componisten en laat horen hoe zij muziek schreven. Pianist Ronald Brautigam kruipt voor die gelegenheid in de huid van Felix Mendelssohn en brengt samen met acteur Loek Beumer het verhaal tot leven.

Wolfgang & Felix bouwen een orkest; kinderconcert door het Koninklijk Concertgebouworkest olv Ivor Bolton op 12 jan om 15u in de Grote Zaal van het Concertgebouw, Van Baerlestraat, Amsterdam voor kineren van 8 t/m 12 jaar (onder de 6 jaar geen toegang). Kaarten €7 kinderen t/m 15 jaar en vanaf 16 jaar €12. Res 020-6718345.

Bruiloft vieren

Het speelt zich allemaal af op de bruiloft van Marguerita. Misschien krijgt ze zo meteen wel het Italiaanse familierestaurant als huwelijksgeschenk. Als de bruidegom dan de baas wordt, gaat hij alles veranderen.

Maar in deze grote Italiaanse familie zijn er meer kapers op de kust. Muzikanten, een zusje dat niet kan praten en een stoere neef. Maar ook pappa Tonno speelt een raar spelletje. Het draait allemaal om truffels en zonder truffels geen bruiloftsmaal en dus geen overdracht van het restaurant. De jongste wordt er op uit gestuurd om ze op te graven. En ondertussen krijgt iedereen steeds meer honger.....De feestelijke ondergang van de familie Pesto van Lydia Rood is een muzikale culi-thriller voor jong en oud en wordt vanaf 12 januari gespeeld in de Arnhemse Schouwburg.

De feestelijke ondergang van de familie Pesto (6+) vanaf 12 jan in Schouwburg Arnhem en daarna op tournee t/m 27 april. Inl www.stichtingdwars.nl of 026-4464986.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.