VS delen met inspecteurs informatie

De Verenigde Staten hebben intelligence gegeven aan de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties over Iraks massavernietigingswapens, maar houden de meeste vertrouwelijke inlichtingen nog achter de hand.

Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, gezegd tegen The Washington Post. Volgens Powell stelt de informatie, die de afgelopen dagen is overgedragen, de inspecteurs in staat hun jacht op massavernietigingswapens ,,agressiever en uitvoeriger'' te maken. Volgens Powell willen de VS eerst kijken hoe de inspecteurs omgaan met de eerste inlichtingen voordat zij meer informatie geven, uit angst dat zij hun bronnen kwijtraken.

Powells Franse collega De Villepin riep gisteren in een brief aan de VN-Veiligheidsraad lidstaten op ,,specifieke informatie'' te geven over Iraks wapens. Zijn oproep kwam aan de vooravond van het interim-verslag dat de chef-wapeninspecteurs vandaag uitbrengen aan de VN-Veiligheidsraad over de wapenverklaring van 12.000 pagina's die Irak vorige maand aan de VN heeft gepresenteerd. Bij zijn vorige overleg met de Veiligheidsraad, op 19 december, riep chef-inspecteur Hans Blix de VS en Groot-Brittannië op hun vermeende informatie over Iraks wapens te geven, zodat de inspecteurs die konden controleren. Blix zei toen ook dat Iraks verklaring veel vragen openlaat.

Powell herhaalde in The Washington Post dat president Bush nog geen beslissing heeft genomen over een aanval op Irak en een ,,vreedzame oplossing'' verkiest. De minister wees erop dat de datum van 27 januari, wanneer de inspecteurs verslag uitbrengen van de inspecties, ,,niet noodzakelijkerwijs een D-day voor besluitvorming is''. Daarmee suggereerde Powell dat de inspecties meer tijd vergen voor conclusies, zoals de inspecteurs ook hebben gezegd. Volgens Britse regeringsfunctionarissen dringt de Britse regering er bij de VS op aan de inspecteurs meer tijd te geven en een oorlog voor enkele maanden, mogelijk tot de herfst, uit te stellen, aldus de Britse krant Daily Telegraph.

Griekenland heeft gisteren als voorzitter van de Europese Unie gezegd dat het rond 27 januari een vredesmissie langs Arabische landen rond zal ondernemen. De Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Papandreou, zal onder meer Syrië, Jordanië, Libanon, Iran, Egypte and Saoedi-Arabië bezoeken. Zijn doel is die landen oproepen meer te bemiddelen tussen de VS en Irak.