Voorkeur Theater

De Aankondiging

Het Friese mimegezelschap Suver Nuver brengt een brutale en briljante mengeling van het levensverhaal van Jezus en Lars Noréns toneelstuk Nacht, moeder van de dag. Regisseur en tekstschrijver Moniek Merkx grijpt dit stuk over vader- en moederschap, alcoholisme en verlangen naar martelaarschap aan om de drie leden, Peer van den Berg, Dette Glashouwer en Henk Zwart, tot ongekende acteerprestaties te leiden. Net zoals in Nacht, moeder van de dag beheert de drankzuchtige Vader een aftands feestzaaltje. Overal verbergt hij zijn heupflesjes wodka. De Zoon is verstrikt in bizarre, erotische fantasieën. Hij is een meisje in een jongenslichaam, hij droomt ervan de Heiland te zijn, verlosser van de mensheid. Maar de ironie is dat hij zelfs zijn ouders niet de verzoening kan bieden, die hij zou willen.

Uiteindelijk steekt vader moeder doodt. De zoon begraaft haar onder de aardappelen. Zelf neemt hij zijn geliefde rol aan: die van martelaar aan het kruis, compleet met doornenkroon en bloeddruppels over zijn lichaam.

Opnieuw, na Vlees en bloed, toont Suver Nuver aan dat haar formule van koele hilariteit en ijzige komedie nog steeds schitterend werkt.

Al die verwijzingen, naar Jesus Christ Superstar, De Aardappeleters door Van Gogh, de Bijbel en Norén swingen als altijd. Tekst speelt een grote rol, en het Friese accent is geen probleem. Integendeel. Die maakt het nog mooier.

11 jan Gouda, Schouwburg. 17, 18 jan Leeuwarden, Harmonie; 24, 25 jan Amersfoort, De Lieve Vrouw.

Kronkels

Fred Delfgaauw speelt een oudgeworden koerier, die dagelijks namens de krant de column van Simon Carmiggelt ophaalde en ook archiveerde. ,,Vroeger was niet beter,'' zegt hij, ,,maar vroeger kon ik tenminste nog denken dat het in de toekomst beter zou zijn.'' Samen met de poppenmaskers, die hij zo virtuoos tot leven wekt, schept Delfgaauw een herfstige sfeer van weemoed en zachtjes schrijnend verlies, met genoeg grappen om lichtvoetig te blijven.

10 jan Chassé-Theater Breda, 11 jan Schouwburg Kunstmin Dordrecht, 14 jan Schouwburg Ogterop Meppel.

Moordende woorden

Het eerste toneelstuk, voor ZT Hollandia, van de Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic Moordende woorden, is een boeiend discussiestuk over de corrumperende invloed van de media. Een verkrachte Bosnische vrouw, sterk gespeeld door Betty Schuurman, vertelt in een dames-talkshow over de oorlog in haar land. Sophie Decleir speelt de valse tv-presentatrice. Regie: Jos Verbist en Johan Simons .

10 Jan Maastricht, Toneelacademie. 11 Jan Eindhoven, Plaza Futura, Eindhoven. 14-18 Jan Amsterdam, Brakke Grond. Inl 040-2333633 of www.zthollandia.nl

Gloed

In het decor van een woonkamer, waar een wat sinistere sfeer hangt, vertolken Eric Schneider en Dries Smits de twee gezworen vrienden uit de roman Gloed (1942) van de Hongaarse schrijver Sándor Márai. Bij een weerzien na 40 jaar vechten ze een duel uit om een vrouw die al jaren dood is. Regisseur Ursul de Geer kiest in zijn sobere, toegewijde regie voor trouw aan de tekst. Fraaie triomf van het literaire, sobere teksttheater.

9 jan Meppel, Schouwburg Ogterop. 11 jan Haarlem, Stadschouwburg. 14 jan Emmen, De Muzeval. 16 jan Valkenswaard, De Hofnar. Inl 020-6750966.