Voorkeur Film

Die Another Day

In Die Another Day, de twintigste Bondfilm is Pierce Brosnan voor de vierde keer James Bond en heeft hij iets wat Frank Sinatra heeft als hij gevoelige liedjes zingt. Je gelooft er niet in, hij meent het niet, maar wat doet het er toe. Die Another Day begint gelukkig met iets nieuws. Bond wordt in Noord-Korea gevangen genomen en veertien maanden gemarteld. Uiteindelijk krijgen de Engelsen hem terug, maar M vertrouwt hem niet meer en ontneemt onze held zijn licence to kill. Om aan zijn nieuwe bewakers te ontsnappen, simuleert Bond een hartaanval. Wat een man! Wat een vrouw! is ook een gedachte die bij deze film op zijn plaats is. Halle Berry speelt de belangrijkste Bond girl en we hoeven dit keer niet alleen bewondering te hebben voor haar verschijning, maar ook voor haar moed en onverstoorbaarheid.

De tweeling

De verfilming van Tessa de Loo's roman De tweeling over twee zusjes, van wie de een tijdens de roerigste jaren van de vorige eeuw in Duitsland opgroeit en de ander in Nederland, door Ben Sombogaart is vooral een kroniek van emoties. De gebeurtenissen zijn teruggebracht tot hoogtepunten, zoals te verwachten wanneer een roman van ruim vierhonderd pagina's gereduceerd wordt tot een film van 127 minuten. Wat resteert is een knap gemaakte film.

Regie: Ben Sombogaart. Met: Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel, Gudrun Okras, Jaap Spijkers, Betty Schuurman. In 67 bioscopen.

The Lord of the Rings II

The Two Towers, het tweede deel van Peter Jacksons verfilming van Tolkiens The Lord of the Rings, begint waar het eerste deel, The Fellowship of the Ring, ophield. De reis die de hobbits, mens, dwerg en de elf Legolas voortzetten, nadat zij in deel I van Gandalf gescheiden zijn, vereist van de toeschouwer enige voorkennis van Tolkiens epos. Voor zover er een vergelijking gemaakt moet worden, is The Two Towers groter en genialer dan The Fellowship.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett. In 148 bioscopen.

En verder

About Schmidt in meer dan 19 theaters; Bowling For Columbine Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Images. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; De Tweeling in meer dan 67 theaters; Harry Potter II (Ned gesproken) in meer dan 110 theaters (originele versie) in meer dan 105 theaters; Het Stenen Vlot Assen: De Kolk; Insomnia in meer dan 10 theaters; One Hour Photo in meer dan 8 theaters; Y Tu Mama Tambien Utrecht: Springhaver; Zus & Zo Amersfoort: De Lieve Vrouw.

Regie: Lee Tamahori. Met: Pierce Brosnan, Halle Berry, Rosamund Pike, Toby Stephens, Rick Yune, John Cleese, Judi Dench. In 112 bioscopen.