Verzameling Flick naar Berlijn

Een van de grootse privé-verzamelingen van moderne kunst ter wereld, die van de Duitse miljardair Friedrich-Christian Flick, is vanaf volgend jaar te zien in Berlijn. Volgens de Duitse zender ARD is de collectie zeker zeven jaar lang te bezichtigen in de Rieck-Halle, naast het museum voor moderne kunst Hamburger Bahnhof. De verzameling van Flick bestaat uit werken van onder anderen Piet Mondriaan, Kurt Schwitters en Sigmar Polke.Flick had zijn verzameling aanvankelijk aangeboden aan de Zwitserse stad Zürich. De Zwitsers vreesden echter imagoschade vanwege het besmette oorlogsverleden van Flicks grootvader. Deze industrieel werd in 1947 wegens oorlogsmidaden tot zeven jaar cel veroordeeld, al kwam hij in 1950 weer vrij. Tot aan zijn dood in 1972 heeft hij geweigerd schadevergoedingen uit te keren aan de nabestaanden van de tienduizenden dwangarbeiders die stierven in zijn ondernemingen. Kleinzoon Friedrich-Christian heeft zich ook niet bereid getoond mee te doen aan een compensatieregeling.