Turkse legerchef haalt uit naar regering

De chef van de Turkse strijdkrachten, generaal Hilmi Özkök, heeft gisteren tegenover journalisten fel uitgehaald naar de regering, die de strijd tegen het moslim-extremisme niet serieus genoeg zou nemen. Aanleiding van de kritiek van Özkök is een plan van het nieuwe kabinet om een wetsvoorstel in te dienen dat officieren die wegens moslim-fundamentalistische sympathieën uit het leger worden verwijderd, de mogelijkheid geeft om daartegen beroep aan te tekenen. Volgens Özkök helpt regering zo ,,diegenen die zich bezig houden met moslim-fundamentalistische activiteiten''.

De kritiek van Özkök, die zijn gedachten zelden aan journalisten ontvouwt, geeft aan dat de verhouding tussen het leger, dat in Turkije zeer machtig is, en de nieuwe regering van de op de islam georiënteerde AK-partij aan het verslechteren is. Het leger ziet zichzelf als de waakhond van het secularisme in Turkije, maar liet weten de verkiezingsuitslag van november te zullen respecteren. De AK-partij, die zichzelf als `conservatief' omschrijft, haalde toen een eclatante overwinning.

Gisteren liet Özkök zijn licht ook schijnen over de kwestie van de hoofddoek. Een aantal vertegenwoordigers van de AK-partij heeft gezegd dat het verbod op de hoofddoek in `staatslocaties' als scholen, universiteiten en ministeries verzacht kan worden als daar een sociale consensus voor te vinden is. De woorden van Özkök van gisteren doen echter vermoeden dat die er voorlopig niet in zit. Volgens Özkök moet niemand verwachten dat het leger ,,tolereert'' dat de hoofddoek gebruikt wordt als politiek symbool om de Turkse Republiek te ondermijnen.