Toenadering Bos en Balkenende

CDA-leider Balkenende is tevreden dat de PvdA `bewegingen' maakt in de richting van het CDA met strengere ideeën over van veiligheid en integratie.

Dat zei hij in het tweede grote lijsttrekkersdebat op tv, gisteren in Rotterdam. Balkenende hield zich meer dan tot nu toe op de vlakte over de vraag met welke partij het CDA een coalitie wil vormen, maar sprak zijn voorkeur uit voor een tweepartijenkabinet met een stabiele partner. In de jongste peilingen maakt de PvdA daarbij meer kans dan de VVD. Lijsttrekker Zalm van de VVD reageerde geïrriteerd op de houding van het CDA. ,,Als je op de VVD stemt, krijg je het CDA er gratis bij, maar omgekeerd is dat niet zeker.''

Bos stemde gisteren voor het eerst in met het beleid om twee gevangenen in een cel op te sluiten. Ook toonde hij zich voorstander van intrekking van de verblijfsvergunning voor migranten die niet inburgeren. Dat noemde hij de ,,ultieme consequentie'', maar de overheid moet dan wel voldoende kansen bieden voor inburgering. Balkenende constateerde met instemming dat Bos in zijn richting opschoof.

Tussen beide lijsttrekkers bestaan nog grote obstakels als het gaat om het sociaal-economisch beleid. Balkenende verwijt Bos dat de PvdA de cijfers ,,niet eerlijk'' presenteert. Volgens hem komt de PvdA met de plannen tot 2007 uit op een begrotingstekort, maar presenteert het een overschot. Bos bestrijdt dat. Op zijn beurt beticht hij het CDA ervan te weinig oog te hebben voor de gevolgen van premiestijging in de zorg voor ouderen. Evenmin is het CDA voldoende voorbereid op bestrijding van werkloosheid. Voor Balkenende is het gebrek aan een `solide gezicht' van de PvdA reden de VVD voorlopig te verkiezen als coalitiepartner. ,,Als het gaat om een financieel solide beleid, weet ik wel met wie samen moeten: met de VVD.''

SNUFFELEN: pagina 2

WWW.NRC.NL: dossier Verkiezingen