Televisie en Radio Voorkeur

VERKIEZINGEN

Twee vandaag: Haitske van de Linde (Leefbaar Nederland) over zichzelf en haar partij en Thom de Graaf (D66). Ned.2, 17.30-18.43u.

Nederland komt thuis. Boris van der Ham maakt een D66-gerecht klaar. Ned.1, 18.32-18.57u.

Stem van Nederland. In het onderdeel Stembureau wordt Femke Halsema (Groenlinks) het vuur aan de schenen gelegd. SBS6, 19.00-19.25u.

Nederland kiest. Gasten Johan Remkes (VVD) en Femke Halsema (GroenLinks) debatteren over de veiligheid. Ned.3, 22.18-23.15u.

Raymann is Laat! Lijsttrekker Wouter Bos (PvdA) wordt ondervraagd door Jörgen Raymann in zijn rol als Tante Esselien. Ned.3, 23.12-23.58u.

ANDERE ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over Gretta Duisenberg op haar reis in de door Israël bezette gebieden. Ned.1, 20.25-20.57u.

Rondom tien. Debat over aanpak van winkeldiefstal met o.a. staatssecretaris van Economische Zaken Joop Wijn, politiecommissaris M. Beuving en hoogleraar Ibo Buruma. Ned.1, 21.53-22.37u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: De stille getuigen van Venlo. Gesprekken met de getuigen van de dood van de 22-jarige student René Steegmans uit Venlo. Kort na zijn overlijden werd de getuigen onverschilligheid verweten, omdat ze niet hadden ingegrepen. Ned.3, 21.10-21.50u.

Tegenlicht: Als herboren. Herhaling van het gesprek uit oktober 2001 met de kloondokter en directeur van Clonaid Brigitte Boiselier over de draagmoeders en komst van de eerste gekloonde mensen. Ze legt uit waarom het klonen voor haar en andere volgelingen van de sekte Raeliens van belang is. Morgen, Ned.3, 15.00-16.00u.

PRAATPROGRAMMA

Sonja Barend met... Gesprek met het kunstenaarsduo Christo en Jeanne-Claude. Zij pakten o.a. de Pont Neuf in Parijs, de Rijksdag in Berlijn en een stuk Australische kust in. Ned.3, 20.27-21.10u.

FILM

. Angela's Ashes (Alan Parker, 1999, VS). Haat jegens de roomse clerus loopt als felle rode draad door effectieve verfilming van Frank McCourts bestseller: de kroniek van een Ierse familie uit Brooklyn die in 1935 remigreert naar Limerick. Het gezin van aangeslagen moeder Emily Watson en grotendeels afwezige drankzuchtige vader Robert Carlyle kampt met armoede, vochtigheid, kou en kindersterfte. Net5, 20.30-23.05u., onderbroken door reclame.

Big Daddy (Dennis Dugan, 1999, VS). Komisch vehikel voor Adam Sandler. Onverantwoordelijke dertiger wordt plots opgescheept met de zorg voor een jochie. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Le souffle au coeur (Louis Malle, 1971, Fr./It./W-Duitsland). Malle's fijnzinnige, geestige en moreel tolerante studie naar adolescentiepijnen én naar de incestueuze affectie tussen een moeder en een puberzoon, twee buitenstaanders in een beknellend Frans bourgeois-milieu in de jaren vijftig. TV5, 22.20-23.50u.

. Mary Reilly (Stephen Frears, 1996, VS). Zorgvuldige adaptatie van Amerikaanse bestseller van Valerie Martin vertelt het duivelse verhaal van Dr. Jekyll (John Malkovich) vanuit het perspectief van diens muizige dienstmeid (Julia Roberts). Deze krant vond ,,het Victoriaanse aroma van onderdrukte lusten en de Freudiaanse ondertonen gepast subtiel''. Net5, 23.05-0.55u., met reclame.

The Innocent Sleep (Scott Michell, 1996, Eng.). Thriller volgens het (Hitchcockiaanse) stramien van onschuldige-op-de-vlucht. Zwerver is getuige van afrekening onder de Tower Bridge. BBC1, 0.35-2.15u.

Fabian (Wolf Gremm, 1980, West-Duitsland). Erich Kästnerverfilming doet ernstig afbreuk aan de pessimistische roman (1931) over het decadente Berlijn van de late jaren twintig. De aandacht van de regisseur richt zich voornamelijk op (burgerlijk gefilmde) bordelen, waar nogal wat dames van plezier worden gespeeld door Nederlandse actrices. ZDF, 0.55-2.45u.

RADIO

Kunststof. De komedieschrijvers Harm Edens (bekend van het TROS-programma Dit was het nieuws) en Ger Apeldoorn vertellen over hun tv-serie Gemeentebelangen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van componist Joost Kleppe in Utrecht een gesprek met de Leidse arabist en koranvertaler dr. J.J.G. Jansen. Hij reageert op zijn Berlijnse collega Christoph Luxenberg die veel zekerheden over de koran op losse schroeven zet. Ook schrijver Leon de Winter reageert. Tevens een vooruitblik op komende muzikanten. 747AM, 22.02-24.00u.