Spanje

Lázaro Galdiano

Don José Lázaro Galdiano (1852-1947) was een van de grootste kunstverzamelaars die Spanje ooit heeft gekend. Bij zijn dood schonk hij zijn indrukwekkende collectie van 13.000 kunstobjecten en zijn bibliotheek met 20.000 boeken aan de Spaanse staat, samen met zijn woonhuis, een paleis aan de calle Serrano in Madrid. Het gebouw is sinds 1951 in gebruik als museum voor Galdiano's internationale verzameling, die bestaat uit schilderijen, tekeningen, sculpturen, archeologische voorwerpen, zilver, sieraden, munsten, tapijten en keramiek uit diverse perioden van de kunstgeschiedenis. Het museum is wegens renovatie gesloten, maar een keuze uit de meesterwerken van de verzameling is te zien in de Fundación Santander Central Hispano. Het accent bij de expositie ligt op de schilderijen. Onder de 124 geselecteerde objecten zijn werken van Jeroen Bosch, Cranach, Leonardo, El Greco, Murillo en Goya.

Meesterwerken collectie Lazaro Gaqldiano. In Fundación Santander Central Hispano, Marqués de Villamagna 3, Madrid. T/m 9 febr. www.fundacion.bsch.es.

Zangconcours

De sopraan Nelly Miricioiu, lieveling van het Amsterdamse publiek, treedt er op, evenals de Spaanse schrijver Eduardo Mendoza, beroemd om zijn boek De stad der wonderen, een kroniek van Barcelona aan het begin van de vorige eeuw. Hun aanwezigheid luistert het 40ste internationale zangconcours Francesc Viñas in Barcelona op. Aan het concours, genoemd naar de legendarische Catalaanse tenor Francesc Viñas (1863-1933), doen 366 zangers uit 46 landen mee. Na twee afvalronden volgt de finale op 17 januari, de winnaars geven op 19 januari een concert met het symfonieorkest van de Barcelonese operahuis, het Gran Teatre del Liceu. Miricioiu zingt op 11 januari met de tenor Rockwel Blake in een programma met aria's en duetten van Rossini, Donizetti, Mozart en Meyerbeer.

40ste internationale zangconcours Francesc Viñas. Georganiseerd door het Gran Teatre del Liceu, Rambla, Barcelona. T/m 19 jan op diverse locaties in Barcelona. Inl kassa's of ServiCaixa 902332211, www.servicaixa.com.

En verder

Drieledige expositie over koning Filips V, t/m 26 jan. in Museo del Prado, Palacio Real en Sala de las Alhajas van de Fundación Caja de Madrid. Inl Prado 003491 3302800. Flores Españolas del Siglo de Oro, Spaanse bloemstillevens. In Museo del Prado, Madrid. T/m 2 febr. 0034-91-3302800. Luz de la mirada, expositie Spaanse moderne kunstenaars. In Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente, Segovia.

T/m 16 febr. 0034-94-4359000. Schilderijen Lucian Freud; CaixaForum, Barcelona.