Regering Kenia pakt corruptie stevig aan

De nieuwe Keniaanse regering heeft gisteren alle illegale toewijzingen van openbaar bezit aan personen die banden onderhielden met de vorige regering ongeldig verklaard. Dat is de eerste maatregel die de nieuwe president Mwai Kibaki sinds zijn aantreden twee weken geleden heeft genomen in de strijd tegen de corruptie, een van de hoofdthema's in zijn verkiezingscampagne. De regering kondigde gisteren ook aan dat ze een gewijzigde versie van een eerder verworpen anti-corruptiewet al volgende week zal voorleggen aan het parlement. Hoofdmoot van die wet is de instelling van een krachtige anti-corruptie-organisatie.

Enkele uren nadat was bekendgemaakt dat de illegale overdracht van openbaar bezit ongedaan wordt gemaakt, bezetten straathandelaren in Mombasa een stuk land vlakbij de openbare weg waarvan de politie hen vorig jaar onder het mom van een schoonmaakactie had verjaagd. Nadat de politie hun stalletjes had vernield, bleek het stuk land te zijn toegewezen aan een rijke zakenman die nauwe banden met de regeringspartij Kanu onderhield. Mombasa is berucht om de hoeveelheid staatseigendom dat de laatste jaren in privé-bezit is overgegaan. Daarbij gaat het om land, gebouwen en om openbare toiletten. Protesten heeft de vorige regering altijd weggewuifd.

De nieuwe minister van Justitie en Grondwettelijke Zaken, Kiraitu Murungi, zei gisteren dat eerdere pogingen om de corruptie uit te roeien gefaald ,,omdat we vertrouwden op een corrupt systeem om de corruptie te bestrijden''. Hij kondigde een voorstel aan om de grondwet te wijzigen zodat de nieuw op te zetten anti-corruptie-organisatie de bevoegdheid krijgt om aan te klagen. Nu heeft alleen de procureur-generaal de macht om tot vervolging over te gaan. Procureur-generaal Amos Wako is in de elf jaar dat hij zijn functie onder president Daniel arap Moi heeft bekleed, steeds verweten dat hij hoge overheidsvertegenwoordigers in corruptiezaken niet aanpakt, dat hij schendingen van de mensenrechten negeert en beroerde juridische wetten ontwerpt.

De minister van Justitie zei ook dat ,,het juridisch systeem radicaal onder handen moet worden genomen om de handhaving van de wet te herstellen''. Maar hij vertelde niet welke maatregelen zullen worden genomen tegen rechters die van corruptie worden beschuldigd.