PvdA, GroenLinks kritiseren registratieplan

PvdA, GroenLinks en D66 voelen weinig voor het voorstel van minister Donner van Justitie om de politie ruimere bevoegdheden te geven bij het aanleggen van registers van personen waar geen concrete verdenking tegen bestaat. VVD, LPF en CDA zijn bereid mogelijke privacyaantasting die daarvan het gevolg is, voor lief te nemen.

CDA-woordvoerder Van Haersma Buma noemt privacy ,,niet heilig als je terrorisme kunt voorkomen''.

Volgens VVD-woordvoerder C. Cornielje moet ,,meer gebruik gemaakt worden van de nieuwste technieken om criminaliteit te bestrijden. We moeten wel de voorstellen die raken aan de persoonlijke levenssfeer goed afbakenen en wettelijk regelen. De preventie van criminaliteit en terrorisme prevaleert boven de privacy. Uiteindelijk is het verruimen van de wet politieregisters ook in het voordeel van burgers.''

De LPF wil bevoegdheden voor de politie ,,nu wettelijk goed regelen anders gebeurt alles in het geniep. De politie en de inlichtingendiensten moeten ruim baan krijgen. Ik denk ook niet dat veel Nederlanders er problemen mee hebben en dat ze het een aantasting van hun privacy vinden. Als je niks hebt gedaan, heb je ook niks te verliezen. Het zijn altijd kamergeleerden die zeggen dat de privacy in het geding is.''

Volgens Halsema van GroenLinks heeft Donner ,,blijkbaar weinig geleerd van de bevindingen van de commissie-Van Traa. De wetgeving waarin de opslag van politie-informatie tot stand is gekomen, is daarna niet voor niets tot stand gekomen. CID-tips zijn per definitie boterzacht en dus ook niet bruikbaar op de manier waarop Donner dat nu beoogt.''

Volgens D66-woordvoerder B. Dittrich mag onder de vlag van terrorismebestrijding niet alles overboord gezet worden. ,,Er wordt onder die noemer nu te veel mogelijk gemaakt. Voor mij is ook relevant dat het College Bescherming Persoonsgegevens faliekant tegen is. Er was indertijd wildgroei in de opslag van politiegegevens en die is niet voor niets aan banden gelegd.''

Ook PvdA-woordvoerder Wolfsen wijst op het gevaar van ,,zachte informatie in dergelijke bestanden die vervolgens een eigen leven gaat leiden''.