Prijs van duurste huizen in Nederland daalt licht

De prijs van de duurste huizen in Nederland daalt. In de laatste drie maanden van vorig jaar was dit segment 0,7 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Deze categorie woningen stond bovendien langer te koop.

Dit heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekendgemaakt. De branchevereniging kon niet aangeven hoe lang het geleden is dat dit deel van de Nederlandse huizenmarkt daadwerkelijk goedkoper is geworden. De gemiddelde prijs van alle verkochte huizen in heel Nederland daalde voor het laatst in het jaar 1994. Het segment van de duurste woningen dat nu in prijs is gedaald, is samengesteld uit de duurste huizen in diverse categorieën (zoals vrijstaande en tussenwoningen), in totaal twintig procent van de verkochte huizen.

De gemiddelde woning werd het afgelopen kwartaal wel iets duurder. Ten opzichte van het derde kwartaal stegen de koopsommen met 0,5 procent, aanzienlijk minder dan de prijsstijgingen die zich in 2001 voordeden. In het vierde kwartaal van 2002 kostte een Nederlandse koopwoning gemiddeld 206.000 euro, tegen 197.000 euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De NVM vergelijkt de huizenprijzen met het voorgaande kwartaal, waardoor seizoensinvloeden optreden. In de lente- en zomermaanden worden traditioneel meer huizen verkocht dan in andere jaargetijden. Over heel 2002 steeg de prijs van koopwoningen met 4,6 procent, tegen 5,9 procent een jaar eerder. Voor dit jaar verwacht NVM-vice-voorzitter W. van Kampen een stabilisatie van de woningprijzen.

Volgens de NVM is een tweedeling in de markt opgetreden. In het lagere en middensegment blijft de vraag naar woningen onverminderd groot doordat de ,,betaalbaarheid'' is toegenomen door de ,,matige prijsstijging van woningen'' en de lagere hypotheekrente.

De markt in het hogere segment staat volgens Van Kampen onder druk door verliezen van woningkopers op de effectenbeurs en tegenvallende resultaten van ondernemingen, waardoor de doorstroming naar duurdere woningen stagneert. De NVM sluit een verdere ,,prijscorrectie'' in dit segment niet uit.

Regionaal zijn er grote verschillen. In de regio Amsterdam daalden de prijzen het afgelopen jaar met 0,5 procent ten opzichte van heel 2001, terwijl in Zeeland (plus 3,6 procent) en Zuid-Limburg (plus 2) de prijzen nog wel stegen.