Politieke verkiezingspraat

De hoofdredacteur/directeur van Business Nieuws Radio, Michiel Bicker Caarten, zet alle registers open om zijn zender onder de aandacht van de radioluisteraar te brengen. Sinds vorige week woensdag geeft hij de bij menige krant en omroep ontslagen columnist en cineast Theo van Gogh tot de verkiezingen op 22 januari zendtijd om politici prikkelende vragen en stellingen voor te leggen. Onder de titel Vragen om moeilijkheden is Van Gogh op werkdagen 's avonds met Vrij Nederland-redacteur Youri Albrecht een uur lang te horen.

Het duo Albrecht/Van Gogh schuwt geen enkel onderwerp: veiligheid, integratie, Strategisch akkoord, hypotheekrente, asielzoekers, werkloosheid, wachtlijsten, oorlog tegen Irak, euro, homo's, belastingen, JSF-straaljager, complottheorieën en mogelijke coalities. Kortom, het duo geeft de politici de ruimte. Zo mochten vorige week Jan Marijnissen van de SP en Emile Ratelband rechtstreeks hun zegje doen. Ratelband spuwde in een koortsachtig tempo in een nauwelijks te stuiten monoloog zijn politieke credo. Het duo kwam er nauwelijk tussen.

Bicker Caarten legt uit waarom hij met Van Gogh in zee ging. ,,Theo van Gogh is één van de beste interviewers van Nederland, Ik heb hem bij AT5 gezien in Een goed gesprek. Geniaal, op een bijna Ischa Meijer-achtige manier. Uitstekende `Late night radio'. Dus toen hij bij ons kwam met een plan, zijn we tot deze serie uitzendingen gekomen. Hij is ook de regisseur van het door Youri Albrecht en Lennart Booij gemaakte AVRO-programma Krachtstroom. Vandaar.''

Vanavond mag Mat Herben van de LPF zijn verkiezingspraatje houden. Omdat Van Gogh een kleine medische ingreep moet ondergaan, neemt Bicker Caarten zijn plaats in. Volgende week is Van Gogh terug en zitten o.a. Johan Remkes (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), staatssecretaris van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD), oud-minister Jan Pronk en Lousewies van der Laan (D66) achter de microfoon. Op dinsdag de 21ste – een dag voor de verkiezingen – kijken oud-CDA-voorzitter Marnix van Rij, oud-staatssecretaris Robin Linschoten en ex-minister Bram Peper terug op het die avond te houden lijsttrekkersdebat op Nederland 2.

Vragen om moeilijkheden, op werkdagen, Business Nieuws Radio, 23.00-24.00u. & www.bn.nl

    • Markus Meulmeester