Philips saneert in beeldbuisfabrieken

Elektronicaconcern Philips saneert in twee Nederlandse productievestigingen voor onderdelen van beeldbuizen. In Sittard zullen ruim 200 van de 500 werknemers hun baan verliezen, in Stadskanaal gaan ongeveer 45 arbeidsplaatsen verloren. Het bedrijf is daartoe genoodzaakt door de afkalvende markt voor beeldbuizen en de daarmee gepaard gaande prijserosie.

Beide vestigingen maken deel uit van de samenwerking tussen het Koreaanse LG en Philips. De twee bedrijven bundelden ruim twee jaar geleden hun activiteiten om de krimpende markt voor beeldbuizen het hoofd te bieden. Platte beeldschermen maken nu een sterke opmars, met name in de markt voor computers.

Aan een sociaal plan voor de ontslagen werknemers moet volgens vakbond De Unie nog worden gewerkt. Vakbondsbestuurder T. Willms zegt de gang van zaken in Sittard te betreuren. ,,Philips had al veel eerder op zoek moeten gaan voor een vervangende markt.'' Willms vreest dat de fabriek in Sittard over enkele jaren zal sluiten of wordt verkocht. De vestiging is vooral gespecialiseerd in mechanische onderdelen.

Vandaag zijn personeel, ondernemingsraad en vakbonden van beide productievestigingen geïnformeerd.