OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Brahms

Het Koninklijk Concertgebouworkest geeft deze maand o.l.v. Riccardo Chailly in het Concertgebouw een Brahmsfestival. Op het programma staan naast Brahms' volledige symfonische oeuvre (de 4 symfonieën), de twee pianoconcerten, het Vioolconcert, de Tragische ouverture en de Variaties over een thema van Joseph Haydn. Solisten zijn de pianisten Yefim Bronfman en Nelson Freire en de violist Frank Peter Zimmermann. Elk concertprogramma wordt rechtstreeks of op een later tijdstip uitgezonden via Radio 4.

Brahms Festival 15 en 16 jan: Eerste pianoconcert en Eerste symfonie. (Radio 4: 2 febr 14u); 17 en 19 jan; Derde symfonie en Tweede pianoconcert (Radio 4: 19 febr 14u15); 22 en 23 jan; Vioolconcert en Tweede symfonie (Radio 4: 27 apr 14u); 24 jan o.a. Vierde symfonie (Radio 4: 25 mei 14u). Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

POP

Eurosonic/Noorderslag

Concerthoppen in de binnenstad van Groningen, waar donderdag 9 en vrijdag 10 januari belangwekkende showcase-optredens plaatsvinden van onder meer The Libertines, Neko Case, Caesar, The Raveonettes, Erlend ›ye, Junior Senior, Slove en de Zingende Fresia's tijdens Eurosonic. Wie zich wil toeleggen op Nederlands talent, kiest op 11 januari voor Noorderslag met o.a. Spinvis, Robert Lee, Smogus, The Riplets, Raimzter en Relax in de Oosterpoort, Groningen. In platenzaak Plato treden op 10 en 11 januari ook een groot aantal artiesten live in de winkel op. Vrijdag vanaf 13u30 o.a. Whipster, Fifty Foot Combo (14u15), Sukilove (15u), Erlend Oye (15u45), Mando Diao (16u30) en Libertines (17u15). Zaterdag is er een programma van 12u30 t/m 17u. Check ook www.platomania.nl (optie `instores') voor actuele gegevens van deze programmering.

THEATER

Hedda Gabler

Hedda Gabler is een sterke vrouw die stikt in het keurslijf van het huwelijk. `Durf!' dat is waarnaar zij snakt. Bij de Theatercompagnie regisseert Theu Boermans Hedda Gabler (1892) van Henrik Ibsen. De hoofdrol wordt gespeeld door Tjitske Reidinga (Ja Zuster, Nee Zuster), geflankeerd door Carice van Houten (Minoes, Foxtrot).

10-11 Jan Schouwburg Amstelveen. 13-18 jan Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m 5 april. Inl 020-5205320 of www.theatercompagnie.nl

DANS

Banana Biz

De Meekers maken dansvoorstellingen voor kinderen. In Banana Biz van choreograaf Arthur Rosenfeld wordt de idylle van een vakantie op een tropisch eiland doorgeprikt, met verwijzingen naar Operatie Robinson én Lord of the Flies.

Voor kinderen vanaf 6 jaar. Première 12 jan Rotterdamse Schouwburg (15u). Tournee t/m 23/2. Inl 010-2449893 of www.meekers.nl