Nieuwe regering in Montenegro

Het Montenegrijnse parlement heeft gisteren met 39 tegen nul stemmen – de oppositie was weggelopen – de nieuwe regering van ex-president Milo Djukanovic zijn vertrouwen geschonken.

De regering is een coalitie van Djukanovic' partij, de Democratische Partij van Socialisten DPS en de sociaal-democratische SDP. Daarnaast maken drie partijloze ministers deel uit van het kabinet, en één lid van de Albanese minderheid, die minister van Minderheden is geworden.

Djukanovic trad als president van Montenegro af in november, in de verwachting als premier langer aan de macht te kunnen blijven. Montenegro gaat binnen zeer korte termijn een losse unie aan met Servië, onder druk van de Europese Unie, en zeer tegen de zin van Djukanovic en zijn coalitiepartners. De Montenegrijnen die naar onafhankelijkheid streven weten echter dat ze na drie jaar mogen besluiten of ze de unie met Servië liever verlaten om onafhankelijk te worden. Tegen het parlement zei Djukanovic gisteren dat Montenegro ,,met genoeg vasthoudendheid, verantwoordelijkheid en een beetje geluk [over drie jaar] onafhankelijk en internationaal erkend zal zijn''.

De boycot van de oppositie – die deels de band met Servië wil handhaven en deels streeft naar onmiddellijke onafhankelijkheid – maakt echter duidelijk dat de Montenegrijnen diep verdeeld blijven over hun toekomst. Vorige maand liepen de presidentsverkiezingen als gevolg van die verdeeldheid uit op een mislukking: door de boycot van de oppositie bleef de opkomst onder de minimumgrens van 50 procent.

De vorming van de nieuwe regering is lang opgehouden door een conflict tussen Djukanovic en de sociaal-democraten. De sociaal-democraten hielden vast aan de herbenoeming van SDP-lid Andrija Jovicevic op Binnenlandse Zaken. Djukanovic wilde Jovicevic echter kwijt, omdat hij zich afgelopen herfst al te voortvarend heeft getoond bij het onderzoek naar een schandaal rond vrouwensmokkel en gedwongen prostitutie waarbij staatsfunctionarissen waren betrokken. Zo liet Jovicevic de plaatsvervangende procureur-generaal arresteren toen die bij het schandaal betrokken bleek.

Het conflict werd door Djukanovic gewonnen: de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken is niet Jovicevic, maar de partijloze Milan Filipovic, die tien jaar lang lid is geweest van het Hooggerechtshof. Filipovic zei gisteren dat hij geen enkele verplichting heeft jegens een van beide coalitiepartijen en dat ,,ook een premier, zelfs als hij zou willen, een politie-operatie waarvoor voldoende bewijs bestaat, niet kan tegenhouden.''