Miljardenovername Britse supermarkt

De Britse supermarktketen Safeway, die moeizaam draait sinds de komst van de Amerikaanse prijsvechter Wal-Mart naar Engeland, is overgenomen door de concurrent William Morrison Supermarkets. Dit beursgenoteerde familiebedrijf heeft een bod uitgebracht van 2,9 miljard pond sterling (4,5 miljard euro) in aandelen, een premie van 30 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren op de beurs van Londen.

Safeway is in grootte de vierde keten van Engeland; William Morrison, dat vooral in het noorden van Engeland actief is, is in grootte de vijfde keten. Safeway werd al lange tijd beschouwd als een overnameprooi, omdat het marktaandeel verloor aan de twee marktleiders Tesco en Asda, het dochterbedrijf van Wal-Mart. Deze twee supermarktketens weten klanten te winnen door hun lage prijzen. De combinatie van Morrisons en Safeway heeft een jaaromzet van 12,6 miljard pond, 598 winkels en een marktaandeel van 16,1 procent. Het plan is om alle grote Safeway-winkels binnen drie jaar om te bouwen tot Morrisons.

De overname zou kunnen leiden tot een verdere concentratie in de Britse supermarktsector. Ook de nummer drie, Sainsbury's, doet het slecht en kan zich door de aanhoudende prijzenoorlogen gedwongen voelen zich aan te sluiten bij een (buitenlandse) partner.

In navolging van het Nederlandse Ahold, dat maandag een omzetstijging van 9,2 procent tot 72,7 miljard euro bekendmaakte, kwamen vanochtend Metro en Delhaize met omzetcijfers over het afgelopen jaar. Het Duitse Metro, in Nederland eigenaar van de vroegere Makro-winkels, boekte een 4 procent hogere omzet van 51,5 miljard euro. Het Belgische Delhaize moest, vooral door de koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro, een omzetdaling bekendmaken van 3,3 procent tot 20,7 miljard euro. De omzet in het vierde kwartaal daalde met 8,4 procent. Europa's grootste supermarktconcern, het Franse Carrefour, zou vanmiddag met cijfers komen.