Maatregelen Hongkong tegen recessie

De belastingen in Hongkong moeten omhoog en de overheidsuitgaven omlaag. Dit heeft Hongkongs hoogste leider, Tung Chee Hwa, gisteren gezegd. Tung zelf zal 10 procent van zijn salaris inleveren.

De bezuinigingen zijn nodig om de economische neergang in Hongkong een halt toe te roepen. Vooral het oplopende begrotingstekort, dat inmiddels zo'n 9 miljard euro bedraagt, vormt volgens Tung een ernstige bedreiging voor de economie. ,,We hebben iets dergelijks in tientallen jaren niet meegemaakt'', aldus Tung, die voorlopig geen einde verwacht van de al meer dan vier jaar durende deflatie.

Als gebaar zei Tung dat hij 10 procent van zijn salaris zal inleveren. Hij doet dat ,,om daarmee te laten zien dat wij vastbesloten zijn om te delen in de moeilijke tijden die de gemeenschap doormaakt'', aldus Tung in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

Critici waren teleurgesteld over het ontbreken van meer structurele voorstellen voor het herstel van economie, die kampt met een voor Hongkong ongekend hoge werkloosheid. ,,Dit is de slechtste beleidstoespraak van de laatste paar jaar'', aldus Yeung Sum, aanvoerder van de oppositionele Democratische Partij. ,,Er werd helemaal niet gerefereerd aan de vertrouwenscrisis die de mensen in Hongkong voelen.''

De economische malaise wordt onder meer veroorzaakt door een afnemende vraag naar producten en diensten uit Hongkong vanuit de Verenigde Staten en Europa, gecombineerd met het feit dat veel van de handel in de regio inmiddels direct met China plaatsvindt, en niet langer meer loopt via tussenhandelaren uit Hongkong. De problemen zijn opmerkelijk omdat de voormalige Britse kolonie, een kapitalistisch bolwerk in het communistische China, kennelijk niet weet te profiteren van de economische groei in China. Volgens het Chinese Bureau voor de Statistiek was er in 2002 sprake van een groei van 8 procent. Sommigen in Hongkong hebben hun hoop gevestigd op nauwere banden met het vasteland van China. Anderen stellen dat een te grote economische afhankelijkheid van de Volksrepubliek zal maken dat Hongkong verzwakt in zijn rol als internationaal centrum van financiële dienstverlening.