Imca neemt belang van 50 procent in Air Lib

De Amsterdamse ondernemer Erik de Vlieger heeft met zijn investeringsmaatschappij Imca een belang genomen van 50 procent in de noodlijdende Franse luchtvaartmaatschappij Air Lib. Dat heeft een woordvoerster van Imca gisteren bekendgemaakt.

Air Lib was voorheen eigendom van Swissair, dat in 2001 failliet ging. De Franse dochter ging zelfstandig door, maar met een forse schuld, waarvan 30 miljoen euro direct vorderbaar. De Franse minister van Financiën, Francis Mer, eiste eind vorig jaar dit bedrag inderdaad op. Erik de Vlieger kwam op dat moment naar voren als potentiële investeerder. Hij kreeg van de Franse regering tot eind januari de tijd met een reddingsplan te komen. Een eerste plan, waarin een bedrag van 272 miljoen euro werd genoemd om een faillissement te voorkomen – met een overheidsbijdrage van 172 miljoen – werd door Parijs afgekeurd. Over de precieze inhoud van het nieuwe reddingsplan heeft Imca geen mededelingen gedaan.

De Vlieger heeft onder meer belangen in onroerend goed, scheepswerven en de luchtvaart. Zo is hij mede-eigenaar van de kleine maatschappijen KLM Exel, Fly Metropolis en Tulip Air.

Air Lib vliegt met 35 toestellen en heeft 3.400 mensen in dienst. De Vlieger overweegt van Air Lib een budgetmaatschappij te maken, vergelijkbaar met Easyjet en Ryanair. Hij is bereid flink te investeren in Air Lib; zo zou hij 29 nieuwe Airbussen van het type A-320 willen aanschaffen.