GALERIESELECTIE

Elke Krystufek

In het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Elke Krystufek draait het om één onderwerp: Krystufek zelf. Ze maakt foto's en schilderijen waarvoor ze zelf model staat en treedt op in haar eigen video's en performances.

Het reactionaire karakter van haar oeuvre roept herinneringen op aan de kunstzinnige acties die de Wiener Aktionisten in de jaren zestig en zeventig opvoerden. Voor haar nieuwste tentoonstelling Communifrontationsilence in Galerie Akinci maakte Krystufek een serie schilderijen over haar wisselende stemmingen. In zeer snelle tijd, vaak binnen een paar uur, transformeerde ze fotografische zelfportretten naar het doek, zodat een dagboek-achtige reeks schilderijen is ontstaan.

Communifrontationsilence, schilderijen van Elke Krystufek. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 11 jan t/m 8 febr, di t/m za 13-18u.

DJ Simpson/Jan van der Ploeg

De kunstenaars DJ Simpson en Jan van der Ploeg, die beiden exposeren bij Aschenbach & Hofland Galleries, leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Goldsmiths College in Londen. Zowel in het werk van Simpson als Van der Ploeg is sprake van een heldere, eenduidige beeldtaal.

Bij de muurschilderingen van Van der Ploeg zijn dat de minimalistische vormen en het monochrome kleurgebruik, bij Simpson de onuitwisbare lijnen die hij in kant-en-klare formicaplaten freest. Beide kunstenaars leggen ieder op eigen wijze de relatie tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur.

Nieuw werk van DJ Simpson en Jan van der Ploeg. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 11 jan t/m 8 febr, wo t/m za 12-17u.

Lidwien van de Ven

De recente foto's van kunstenaar Lidwien van de Ven getuigen van een journalistieke interesse. Ze gaan over het bijbelse Beloofde Land, nu het strijdtoneel van het Israël-Palestinaconflict.

Maar het idyllische karakter van de foto's staat in schril contrast met de confronterende beelden die we vrijwel dagelijks op het Journaal voorgeschoteld krijgen. De foto's van Van de Ven worden, hoewel ze op monumentale formaten zijn afgedrukt, nooit sensationeel.

In tegenstelling tot onze hedendaagse beeldcultuur, die er juist op gericht is alles te tonen, is haar werk opmerkelijk stil.

Foto's van lidwien van de Ven. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 8 febr, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Armen Eloyan

De van oorsprong Armeense kunstenaar Armen Eloyan maakt tekeningen en schilderijen met een uitgesproken persoonlijke boodschap.

In een expressieve stijl en op groot formaat verbeeldt hij veelal onsympathiek ogende figuren, getooid met politiepetten, zonnebrillen en hakenkruizen: hedendaagse martelaren tegen een ongedefinieerde achtergrond.

Tekst speelt in het werk van Eloyan een grote rol. Aan het geloof gerelateerde uitspraken in grote letters maken dikwijls deel uit van de composities.

Martyrs. Tekeningen en schilderijen van Armen Eloyan. Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. T/m 5 febr, wo t/m za 13-18u.

Rachid Ben Ali

Op de schilderijen van Rachid Ben Ali spelen zich gruwelijke taferelen af.

De figuren die zijn voorstellingen bevolken lijken vaak binnenstebuiten gekeerd: ze zijn opengesneden en bloeden bloed, zweet en tranen.

In een stripachtige stijl zet hij mannen met geamputeerde ledematen, in elkaar geslagen boksers en andere freaks op het doek.

Teksten als `I would like to love' en `Robot meat' maken dat het werk niet in één keer te doorgronden is.

Schilderijen en tekeningen van Rachid Ben Ali. Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. T/m 2 febr, wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Marian Breedveld t/m 2 febr bij MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam;

schilderijen van Loréne Bourguignon t/m 26 jan in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; schilderijen van Koen Ebeling Koning t/m 23 jan in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag.