Frankrijk

Mode

In het Musée de la mode et du textile zijn twee exposities. Jacqueline Kennedy, les années Maison-Blanche toont kostuums en accessoires die Jacqueline Kennedy droeg tussen 1959 en 1963, aangevuld met foto's en documenten die getuigen van haar culturele activiteiten in het Witte Huis. Onder meer de hoed Pill Box die zij droeg tijdens de inauguratieceremonie van haar man in januari 1961, maar ook avondjaponnen die zij droeg bij belangrijke gelegenheiden. Les Sixties, mode d'emploi geeft aan de hand van modellen van de `nieuwe' ontwerpers van de jaren '60 als Paco Rabanne, Courrège, Saint Laurent, Ungaro en Emmanuelle Khanh een beeld van de democratisering van de haute couture en de prêt à porter, van de vrouw die `beweegt' en `leeft' en die haar leven in de hand neemt. De tijd van de `femme fleur' van Dior is onherroepelijk voorbij. Ervoor in de plaats kwam een nieuwe kledinggrammatica: eenvoud, geometrische vormen en knallende kleuren.

Jacqueline Kennedy, les années Maison-Blanche en Les Sixties, mode d'emploi t/m 16 mrt in het Musée de la mode et du textile, 107, rue de Rivoli te Parijs, di t/m vr 11-18u, za en zo 10-18u, wo tot 21u, Inl 0033-144555750.

Christian Schad

Hoewel hij met Georg Grosz, Max Beckmann en Otto Dix tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid hoorde, is de Duitse schilder Christian Schad (1894-1982) maar nauwelijks bekend in Frankrijk. Hij maakte koele, afstandelijke portretten van jonge vrouwen die hij in bars ontmoette en ook van mondaine en losbandige persoonlijkheden. De expositie in het Musée Maillol geeft een sprekend beeld van deze schilder van de wereld van duizelingen van de tussenoorlogse periode.

Christian Schad t/m 14 febr dag beh di 11-18u in de Fondation Dina Vierny-musée Maillol, 59-61, rue de Grenelle te Parijs, Inl 0033-142225958.

En verder

La tragedie d'Hamlet, naar Shakespeare in een regie van Peter Brook t/m 13 apr in het Théâtre Bouffes du Nord te Parijs 0033-146073450; Nijinski een ballet van John Neumeier door het Ballet van Hamburg van 9 t/m 12 jan in de Opera Garnier te Parijs 0033-892697868.