Eerste zege Hoogeboom ijsmarathon

De schaatser Lars Hoogenboom heeft gisteren voor de eerste keer een marathon gewonnen, de twaalfde in de KNSB-competitie. Hij won de eindsprint in de kopgroep van zeven man voor Rob van Meggelen en Koen Lankhaar. De Fransman Cedric Michaud eindigde als negende en blijft leider in het klassement met zeven punten voorsprong op Jan Maarten Heideman. Bij de vrouwen won Gretha Smit. In de finale reed ze weg van haar zus Jenita Hulzebosch-Smit die tweede werd. Petra Grimsbergen werd vierde, voldoende om na tien wedstrijden nummer één in het klassement te blijven.

Er was bij de mannen tijdens de race weinig strijd. Het vlakke verloop was onder meer het gevolg van de optimale omstandigheden in de half overdekte hal. Er stond geen wind en de ijskwaliteit was in de vrieskou perfect. Iedereen kon op techniek rijden. Het tempo lag lange tijd te hoog voor serieuze ontsnappingen. Halverwege de race namen zeven rijders de benen. Perfect samenwerkend liepen ze uit. Van Meggelen had bij het uitkomen van de laatste bocht de beste papieren. Maar op het laatste rechte stuk bleek Hoogenboom de snelste. Het was de eerste overwinning in zijn carrière. Hoogeboom maakt sinds drie jaar deel uit van de A-selectie.

Gretha Smit voelt zich weer de oude. Ze maakte samen met haar zus Jenita veel indruk op de concurrentie. Beiden wisten elk afzonderlijk het peloton te dubbelen. De olympisch zilveren medaillewinnares op de 5 kilometer had tot voor gisteren geen gelukkig seizoen. Nadat haar in Salt Lake City opgelopen knieblessure was verholpen maakte ze eind november, bij haar rentree bij de marathon, een zware val. Daarvan is ze pas onlangs hersteld.