Een nieuwe roman van Rosenboom

Thomas Rosenboom publiceert eind februari een nieuwe roman. Het boek heet De nieuwe man en zal 320 bladzijden omvatten. Dat heeft Rosenbooms uitgeverij Querido bekend gemaakt. De nieuwe man speelt zich af rond 1920 langs de Groninger kanalen, waar de zestigjarige scheepsbouwer Berend Bepol een moeizame relatie heeft met zijn schoonzoon en vennoot Niesten. Volgens de uitgever is het ,,een roman waarin hartelijke opdringerigheid, het onophoudelijk observeren van de ander en de geslotenheid van het podium een benauwend verbond aangaan''.

Thomas Rosenboom (1956) debuteerde in 1984 met De mensen thuis en is inmiddels een van de meest geprezen en succesvolle Nederlandse schrijvers. Van zijn laatste roman Publieke werken (1999), over een Amsterdamse vioolbouwer en een Drentse apotheker in het laatste deel van de negentiende eeuw, werden 220.000 exemplaren verkocht. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs, evenals Rosenbooms eerdere roman Gewassen vlees (1994).

De nieuwe man wordt de tweede grote titel van Querido dit voorjaar, waar op 10 februari De Movo Tapes verschijnt, het eerste deel van de nieuwe romancyclus Homo duplex van A.F.Th. van der Heijden.