Delegatie Duisenberg met ruzie uiteen

De delegatie van Gretta Duisenberg, op reis door Israël en de Palestijnse gebieden, is uiteengevallen. Hans de Boer en Anja Meulenbelt hebben een verschil van inzicht met Duisenberg en de vierde reisgenoot Tareq Shadid, ,,over wat de hoofdzaken en de bijzaken van deze reis zijn'', aldus De Boer. Meer wilde hij er niet over zeggen.

Ze bezoeken deze week de Palestijnse gebieden om te protesteren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Gretta Duisenberg, de vrouw van de Europese Bank-president Wim Duisenberg, heeft gisteren anderhalf uur gepraat met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Na een gezamenlijke lunch kwamen zij gearmd naar buiten waar zij samen een verklaring gaven. ,,We zullen haar hulp aan ons volk niet vergeten'', zei Arafat.

Tijdens de lunch op Arafats hoofdkwartier in Ramallah vroeg Gretta Duisenberg aan Arafat of hij net zoals zij de Palestijnse zelfmoordaanslagen veroordeelt. Gretta Duisenberg zei na afloop dat Arafat er alles aan doet de zelfmoordaanslagen te voorkomen.

Bij de verontwaardiging over haar eerdere vergoelijkende uitspraken over zelfmoordaanalagen kwam nog de ophef over het feit dat Gretta Duisenberg met een diplomatiek paspoort reist. Bij binnenkomst in Israël had zij daar gemak van. Ze was uit de rij geplukt door een douanebeambte, maar na het tonen van haar diplomatieke paspoort mocht ze doorlopen.

Diplomatieke paspoorten zijn alleen bedoeld voor reizen in het landsbelang, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. Zij worden aan diplomaten en aan hoge functionarissen verstrekt en ook aan partners. Voor deze privé-reis had zij haar diplomatieke paspoort moeten omruilen voor haar gewone paspoort dat in het Nederlandse consulaat in Frankfurt wordt bewaard.

Gretta Duisenberg zei dat ze al zeventien jaar met haar diplomatieke paspoort reist en niet wist dat haar diplomatieke pas kon worden verruild voor een gewone.

Buitenlandse Zaken spreekt dat tegen. Een woordvoerder liet gisteren in deze krant weten dat Gretta Duisenberg haar paspoort geregeld ,,gewisseld'' heeft.