De Rooy junior neemt leiding over

Truckchauffeur Gerard de Rooy (22) heeft gisteren de langste proef in de de Dakar-rally gewonnen. Voor eerstejaarschauffeur was het de tweede dagzege in successsie en de derde in totaal. Na zeven etappes nam De Rooy junior de leiding over van zijn vader Jan de Rooy, die door slecht navigeren en pech bijna twee uur verloor en terugviel naar een vijfde plaats.

Gerard de Rooy reed de 691 kilometer lange etappe door de woestijn met een snelheid van meer dan honderd kilometer per uur. ,,Het was vandaag beestachtig zwaar. Niet eens zo zeer voor de bemanning, maar vooral voor het materiaal. Vrijwel niemand is ongeschonden uit de strijd gekomen.''

De coureur kreeg zelf ook technische problemen, maar had het geluk dat hij een loszittende stabilisatorstang kon lassen met apparatuur van het team van bandenbedrijf Euromaster. ,,De assistentiewagens waren al door naar Sabha, waar wij over een dag pas aankomen. Grapje van de organisatie.''

De Rooy junior verdedigt vandaag met zijn DAF een voorsprong van 2.14 minuut op het Russische Kamaz-team van Vladimir Tchaguine. De Tsjech Karel Loprais, ook kandidaat voor de eindzege, heeft opgegeven. De zesvoudig winnaar was over de kop geslagen.

Ook bij de motoren en de auto's prolongeerden de winnaars van dinsdag hun dagzeges. De Franse motorrijder Richard Sainct vergrootte daardoor zijn voorsprong op de Italiaan Fabrizio Meoni. En bij de auto's deed Stephan Peterhansel dit op zijn Japanse teamgenoot Hiroshi Masuoka.

Eric Verhoef was met een 18de plaats minuut opnieuw de beste Nederlandse motorrijder. In het bivak keek hij 's avonds terug op een stressvolle dag. Vlak voor de start bleek zijn noodzender spontaan te zijn afgegaan. Omdat hij eerst een nieuwe moest gaan halen, kon hij pas als 84ste van start gaan. ,,De hele dag reed ik in het stof van anderen. Daar raak je behoorlijk van over de rooie.''