Criminaliteit tiert welig in Vaticaanstad

Wie cijfers vertrouwt, zou moeten concluderen dat de inwoners van Vaticaanstad de meest criminele wezens op aarde zijn. In 2002 werden er 608 personen strafrechtelijk en 397 civiel vervolgd, terwijl de ministaat slechts 455 inwoners telt. De verhouding ,,omvang bevolking versus juridische activiteit'' waarmee demografen criminaliteit vaak meten, komt voor strafrechtzaken in Vaticaanstad uit op 133,6 procent en voor civiele zaken op 87,2 procent. Ter vergelijking: in Italië is dat respectievelijk 4,75 en 2,63 procent.

Zo beschouwd komt het 0,44 vierkante kilometer metende Vaticaan met stip boven aan de lijst van meest criminele landen ter wereld. De overgrote meerderheid van de wetsovertredingen wordt echter niet begaan door de bewoners van Vaticaanstad, maar door enkelen van de vele miljoenen bezoekers, zo vertelde de openbare aanklager van de Vaticaanstad, Nicola Piccardi, gisteren. Het Vaticaan gaf voor het eerst in de geschiedenis inzicht in zijn juridische wederwaardigheden. Met deze nieuwe openheid wil het Vaticaan demonstreren dat het juridisch gezien niets te verbergen heeft.

De enige rechter, Gianluigi Marrone, vertelde dat de meeste overtredingen plaatsvinden in de musea, de Sixtijnse kapel en voor en in de Sint Pieter. Het betreft met name diefstal en zakkenrollerij. Verder gaat het om niet betaalde bekeuringen, en beledigingen van ambtenaren in functie.

In Nederland veel gebezigde termen als ,,gevoel van onveiligheid'' en ,,werkelijke onveiligheid'' namen de Vaticaan-beambten gisteren niet in de mond. Zwaarder straffen was ook geen thema tijdens de bijeenkomst. Het Vaticaan kent alleen administratieve straffen. De stadstaat beschikt niet over een echte gevangenis en kan wetsovertreders enkel in voorarrest houden. Voor vervolging en bestraffing van zware misdaden kan het Vaticaan terugvallen op buurland Italië. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een mislukte moordaanslag op de paus in 1981.