Britse hofdichter aarzelt over oorlog in Irak

De Britse hofdichter Andrew Motion heeft de naderende oorlog tegen Irak aangegrepen voor een gedicht waarin hij twijfel uitspreekt over zo'n oorlog en de leiding van zijn land en de Verenigde Staten. Het grote publiek weet goed waar het bij die oorlog echt om gaat: ,,verkiezingen, geld, Empire, olie en Pap'' – een verwijzing naar Bush senior – aldus Motion in `Causa Belli'.

Het rijmende kwatrijn van dertig woorden staat vandaag in The Guardian. De krant legt een verband tussen Motions benoeming als poet laureate door koningin Elizabeth in 1999 en de Britse soldaten die aan een Irak-oorlog zullen deelnemen, die nominaal ook in dienst zijn van de kroon. De vaste cartoonist van de krant (Austin) geeft een getekend commentaar: `Daar komt een gedicht, mijnheer de president'.

Motion ontkent tegen een eventuele oorlog te zijn, maar gezien het ,,vooralsnog ontbrekende bewijs dat Irak massavernietigingswapens bezit'' wil hij ,,grotere openheid'' in het Brits-Amerikaanse kamp. En mochten die wapens toch worden ontdekt, dan is het zelfs denkbaar dat hij een gedicht schrijft om een eventuele oorlog te steunen, zegt Motion.

Met zijn gedicht schaart hij zich in een langere traditie. Het beroemdste gedicht van Alfred Lord Tennyson, een van Motions voorgangers als hofdichter, is `The Charge of The Light Brigade', over de onnodige dood van een Brits cavalerieregiment tijdens de Krim-oorlog (1853-'55). Tennyson schreef het overigens na die oorlog.

Britse hofdichters schrijven vanouds bij `koninklijke gelegenheden', maar Motion wil niet doen aan ,,sentimentele hielenlikkerij'', heeft hij gezegd. Poëzie dient ,,een plaats te hebben binnen wijdere nationale onderwerpen''. Hij schreef wel bij koninklijke sterfgevallen (Diana) en bruiloften (prins Edward), maar wijdde onder meer ook een gedicht aan de slachtoffers van de treinramp bij Paddington in 1999. Nederland kent in `dichter des vaderlands' Gerrit Komrij een officieuze hofdichter.

    • Hans Steketee