Blessure voor Safin, winst Van Lottum

Marat Safin heeft zich vandaag met een schouderblessure teruggetrokken van het tennistoernooi in Sydney. Niettemin meent de 22-jarige Rus op tijd fit te zijn voor de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat maandag in Melbourne begint. ,,Ik moet een paar dagen rusten, maar het komt wel goed.''

Ook Xavier Malisse kampt met een blessure. De Belg die vorig jaar op Wimbledon Richard Krajicek in de kwartfinales versloeg, heeft last van zijn kuit en trok zich daarom gisteren terug bij het voorbereidingstoernooi in Melbourne. Malisse is bij de Australian Open als twintigste geplaatst, Safin is de nummer drie op de lijst.

Op de eerste dag van het driedaagse kwalificatietoernooi voor de Australian Open is het kwartet Nederlanders gehalveerd. John van Lottum en Seda Noorlander bereikten de tweede ronde, Kristie Boogert en Anousjka van Exel werden uitgeschakeld.

Voor Van Lottum betekende zijn zege een mentale doorbraak. Hij behaalde zijn eerste overwinning in Australië uit zijn hele tennisloopbaan. Met 6-2 en 6-4 won hij van de Argentijn Federico Browne, een veelvuldig geblesseerde oud-wereldkampioen bij de junioren. In de tweede ronde speelt de als eerste geplaatste Van Lottum opnieuw tegen een Argentijn: Diego Moyana.

Noorlander won, zij het moeizaam, van de Hongaarse Katalin Marosi. ,,Ik was zenuwachtig, omdat ik al een paar keer van haar verloor'', erkende de Haagse die zegevierde in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-3. Noorlander is hersteld van een schouderblessure die haar vorig jaar parten speelde. Haar volgende tegenstandster is de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers.

Raemon Sluiter ondervond bij het toernooi in Auckland andermaal hinder van de regen. De Nederlander verscheen vandaag, in tegenstelling tot een dag eerder, nog wel op de baan voor zijn duel uit de tweede ronde tegen de Oostenrijker Stefan Koubek, maar aan het begin van de tweede set werd de partij gestaakt wegens regen. Sluiter verloor de eerste set met 6-3 en leidde in de tweede met 1-0. Morgen wordt het duel hervat.