Bij verlies `gedoogt' Mat Herben (LPF) een rechts kabinet

LPF-lijsttrekker Mat Herben is tevreden als zijn partij zeven zetels haalt bij de komende verkiezingen. Herben zei tegen Zalm dat hij de VVD en het CDA ,,gedoogsteun'' aan zal bieden als die partijen geen meerderheid halen.

Herben deed zijn uitspraken gisteren in een onderonsje met VVD-lijsttrekker Zalm voorafgaand aan het lijsttrekkersdebat in Rotterdam. Wat Herben niet wist was dat zijn microfoon al open stond. Herben zei dat zijn partij niet zonodig mee hoeft regeren en dat de LPF de VVD ,,heerlijk zal gedogen, wat jij een jaar geleden had.''

,,Als jullie daar lekker zitten. Als het Strategisch Akkoord maar wordt uitgevoerd, dan ben ik al zeer gelukkig'', aldus Herben tegen Zalm.

Zalm zei daarop tegen Herben dat het voor de LPF ,,ook voordelen heeft'' als het akkoord gewoon wordt uitgevoerd. Het is niet duidelijk of Zalm wist dat de microfoon open stond.

Zalm zei verder tegen Herben te hopen dat de gekozen burgemeester, waarvan de LPF een groot voorstander is, ,,het houdt, ook bij mijn achterban''.

De afgelopen weken heeft Herben voortdurend gezegd dat de LPF uitgaat van een doorstart van de coalitie met de VVD en het CDA. Gisteren maakte hij voor het debat duidelijk aan Zalm dat het belangrijkste voor de LPF is dat het huidige Strategisch Akkoord wordt uitgevoerd.

In het tv-programma `Nederland Kiest' verklaarde Herben later die avond dat de ,,gedoogsteun'' sinds de formatie van het kabinet een running gag is tussen hem en VVD'er Zalm.

Herben: ,,Toen zei hij: mijnheer Herben, mag ik Mat zeggen, zullen wij elkaar tutoyeren, wat ik goed vond, en ik ben bereid je te gedogen. Daarna hebben we die hele informatie gehad van de gedoogvariant. En nu was het mijn beurt zoals gezegd. Als wij zouden zakken – wat ik niet denk, ik hoop op een grote verkiezingsuitslag toch nog – dan zijn de rollen omgekeerd, dan zou ik jou gedogen.''