Beurzen Europa weer in mineur

De malaise op de beurzen in Europa bleef vanmorgen aanhouden. De toonaangevende Europese effectenmarkten openden unaniem in de min, nadat gisteravond de Amerikaanse Dow-Jonesindex was gesloten met een verlies van ruim 1,6 procent.

In Amsterdam had de AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, het moeilijk. Een van de zware verliezers was de Belgisch-Nederlandse financiële instelling Fortis. Het aandeel stond onder druk als gevolg van een bericht in de Franse krant Le Monde dat het Franse nutsbedrijf Suez zou overwegen zijn belang van 10 procent in de bankverzekeraar af te stoten. Op het Damrak moest Fortis daardoor vanmorgen 3,7 procent afstaan. De andere financiële waarden lager er ook niet gunstig bij. Verzekeraar Aegon stond op een verlies van 2 procent tegen het middaguur, ING werd 1,66 procent goedkoper en ABN Amro noteerde 1,56 procent lager.

Op het Damrak stond de AEX-index, rond het middaguur, op een verlies van 1,75 procent, op 322,99 punten. De witte raven op het koersenbord waren Wolters Kluwer en Heineken. De laatste noteerde bijna een procent hoger, terwijl Wolters Kluwer een winstje van 0,12 procent kon bijtekenen.

Onderaan de graadmeter bungelden vooral technologiefondsen als ASML en ook Philips. Zij hadden nog steeds last van onder meer de winstwaarschuwing van computerfabrikant Gateway van eergisteren. Bovendien kreeg de Europese halfgeleidersector een afwaardering van zakenbank Schroder Salomon Smith Barney te verwerken. ASML zag de koers bijna 5 procent dalen, Philips verloor 3,58 procent. Analisten wijzen er op dat deze bedrijven ook lijden onder de dalende dollarkoers.

Ook Ahold noteerde een verlies. Het supermarktbedrijf zakte door berichten van concurrenten in Europa met 2,9 procent naar 12,77 euro. Het aandeel Ahold deed gisteren nog goede zaken, omdat het bedrijf had bekendgemaakt verder te reorganiseren in de Verenigde Staten.

De andere beurzen in Europa hadden het eveneens zwaar. In Parijs stond de CAC-index ruim 1,2 procent lager, in Frankfurt stond de DAX-index op een verlies van 1,82 procent, terwijl in Londen de toonaangevende FTSE-index 1,4 procent lager stond. In Londen was supermarktketen Safeway, die wordt overgenomen, de blikvanger met een koersstijging van 26 procent.