`Barney' in kwartfinale van Embassy

Raymond van Barneveld heeft gisteren moeiteloos de kwartfinales bereikt van de Embassy. De Haagse darter won in de tweede ronde zeer overtuigend van Welshman John Burton: 3-0. Het duel duurde nog geen half uur.

Van Barneveld won de toss en mocht daarom beginnen. Dat deed hij licht nerveus, met verlies van de eerste leg als resultaat. In de volgende kreeg de onervaren Burton, die was begonnen met een 13-dartfinish, een uitgelezen kans de voorsprong uit te breiden. Hij faalde, waarna `Barney' de `dubbel' wel gooide. Daarna was hij los.

,,Het is heel belangrijk die eerste set te houden. Dat geeft rust. Dan moet híj. Een best-of-five is bovendien kort', zei de tweevoudig Embassy-winnaar Van Barneveld, die zijn tegenstander geen enkel uitzicht op een beter resultaat meer bood. In razend tempo gooide hij de partij uit, nauwelijks nog iets missend. Van Barneveld gooide de partij uit met een finish van 118, zonder na te denken.

,,Hij speelde verschrikkelijk goed', prees Burton de Nederlandse favoriet. ,,Voor mij was dit de finale. Ik had graag beter gepresteerd, maar van Ray in deze vorm was niet te winnen.'

Van Barneveld staat in de kwartfinale tegenover Erik Clarys. Een herhaling van de België-Nederland van vorig jaar. Toen werd het 3-0 voor de Nederlander. Clarys versloeg de Oostenrijkse Noor Robert Wagner zonder een set af te staan. ,,Als ik het voor het kiezen zou hebben, heb ik Erik liever dan Robert', zei van Barneveld over zijn volgende tegenstander. ,,Die Wagner is een kwaaie. Hij traint acht tot tien uur per dag. Geef mij Clarys maar.'