Balkenende praat niet na bij IKON

Wordt het allemaal een beetje te veel? CDA-lijsttrekker Balkenende had niet zijn avond, gisteren. Zijn adviseur Jack de Vries dreigde er zelfs een live-uitzending voor af te breken met de uitroep: ,,Ik haal hem er nu uit.''

Kort na het lijsttrekkersdebat in de Erasmus-universiteit was Balkenende alweer op tv te zien in een – eerder opgenomen – aflevering van Netwerk. In de auto op weg naar de blind date die de programmamakers hem hadden aangeboden was een geïrriteerde Balkenende te zien. Een onzichtbare verslaggever stelde hem vragen over coffeeshop en hasjgebruik. Balkenende liet duidelijk merken geen zin te hebben te antwoorden en probeerde enkele keren zelfs het gesprek af te kappen: ,,Zullen we het nu maar over iets anders hebben?''.

Ruim anderhalf uur later verscheen de minister-president in het IKON-programma Voor je kiezen. Aan de orde kwamen onder meer vrouwenbesnijdenis en asielzoekers. De kijkers zullen zich vooral de laatste beelden herinneren: een boze lijsttrekker die het gangetje achter het podium in loopt.

Afgaande op zijn lichaamshouding heeft hij het helemaal gehad met de vragenstellers. ,,Dat klopt'', zegt programmamaakster Natasja Kuit. Gebruikelijk is dat de redacteuren en de gast(en) na afloop nog even napraten, maar Balkenende en zijn adviseur De Vries hadden daar geen zin in. ,,Het vervelende is dat ze niet hebben gezegd waar het nu aan lag'', aldus Kuit. Ze schrok nogal van De Vries die tijdens het gesprek aanstalten maakte om in te grijpen met de woorden: ,,Ik haal hem er nu uit.'' De Vries: ,,De vraagstelling was onheus en onbehoorlijk, ik vind dat de premier zich desondanks heel waardig heeft gedragen. Voor de rest laat ik het oordeel aan de kijker.''