Baas iT aangehouden

Een van de drie eigenaars van de Amsterdamse discotheek iT is dinsdag aangehouden op verdenking van grootschalige drugssmokkel naar de Verenigde Staten en Canada. Dat bevestigt de marechaussee Schiphol, die het onderzoek leidt.

De man die vastzit, de 36-jarige Carlo P., wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hij zou het brein zijn achter een nog onbekend aantal drugstransporten naar Noord-Amerika. Volgens de marechaussee op de luchthaven ging het vooral om xtc-pillen.

P. is dinsdagochtend door de marechaussee van zijn bed gelicht in zijn woning in Amsterdam. Bij de arrestatie werd ook zijn administratie in beslag genomen. In de woning werden geen drugs of wapens aangetroffen. P.'s advocaat, de Amsterdamse strafpleiter G. Spong, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Het onderzoek van de marechaussee, dat nog aan de gang is, leidde eerder al tot arrestaties, ook buiten Amsterdam.

De iT is eind december na een verbouwing heropend door drie nieuwe eigenaren. De andere twee eigenaren zijn voorzover bekend geen verdachten.