Arrestaties Londen na Franse tip

De zes gearresteerde Noord-Afrikaanse mannen die in Londen mogelijk een terreuraanval met het gif ricine voorbereidden, onderhielden volgens de Britse politie waarschijnlijk banden met een groep Algerijnse fundamentalisten die eind vorig jaar in Parijs op soortgelijke verdenking zijn gearresteerd.

De aanhouding van de Londense zes, ook merendeels Algerijnen, gebeurde na een tip van de Franse inlichtingendienst. Gisteren werd een zevende man gearresteerd en de politie zoekt nog naar zeker twee anderen. Het gif waarmee de groep in aanraking is geweest, zoals uit forensisch onderzoek is gebleken, is nog steeds zoek. Ricine, een eenvoudig uit bonen te bereiden gif, kan dodelijk zijn bij injectie of als het wordt ingenomen, maar is als wapen voor een grote terreuraanslag minder geschikt. De politie gaat er daarom vanuit dat de groep aanslagen tegen individuen beraamde, hetzij op Britse bodem, hetzij elders in Europa.

,,Deze groepen werken grensoverschrijdend en we moeten ons niet laten belemmeren door de gedachte dat ze alleen in Londen waren om een aanval in Londen uit te voeren'', aldus een woordvoerder. Uit documenten blijkt dat de mannen kortgeleden in Frankrijk zijn geweest. Daarheen is het gif mogelijk overgebracht.

De politie heeft leiders van joodse, hindoestaanse en sikh-gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd op hun hoede te zijn. De Londense Evening Standard speculeerde gisteren dat de groep het op premier Blair had gemunt. Onder de `Londense zeven' bevinden zich drie mannen die recent asiel hebben aangevraagd in het Verenigd Koninkrijk en die waren ondergebracht in het appartement boven een apotheek in een Noord-Londense wijk met veel Noord-Afrikanen.