Alcoa schrapt 8.000 banen en boekt verlies

Het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa, de grootste aluminiumproducent ter wereld, schrapt 8.000 van de 127.000 banen. Als gevolg van de reorganisatielasten die daarmee gepaard gaan, is Alcoa in het vierde kwartaal van vorig jaar in de rode cijfers beland.

Het is nog niet bekend of er onder de 2.000 werknemers van Alcoa in Nederland ontslagen zullen vallen. Wel stoot het bedrijf Alcoa Chemie Nederland in Rotterdam af. Dat bedrijf, waar 110 mensen werken, valt volgens de woordvoerder van Alcoa Europa niet langer onder de kernactiviteiten van het concern.

Alcoa wil zich concentreren op de productie van aluminium en aanverwante producten. Alcoa Chemie in Rotterdam maakt cement voor warmtewerende stenen, die onder meer gebruikt worden voor de bekleding van de binnenwanden van hoogovens. Ook andere chemie-activiteiten van Alcoa, elders in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, zullen worden verkocht, net als activiteiten op het gebied van verpakkingen, bouwmaterialen, auto-onderdelen, industriële produten en distributie. De onderdelen die worden afgestoten, vertegenwoordigen samen een omzet van 1,3 miljard dollar.

De overige vestigingen van Alcoa in Nederland (gevestigd in Drunen, Harderwijk, Roermond, Kerkrade, Geldermalsen en De Lier) houden zich onder meer bezig met de productie van gegoten aluminium, auto-onderdelen, architectuursystemen, broeikassen en licht- en vlaggenmasten. Zij vallen volgens de woordvoerder allen binnen de kernactiviteiten van Alcoa, ,,maar zullen wel worden doorgelicht, waarbij mogelijk banen verloren gaan.'' In totaal schrapt Alcoa arbeidsplaatsen bij 70 filialen, hoofdzakelijk bij activiteiten in Europa en Zuid-Afrika die de afgelopen jaren een lage groei hebben laten zien.

Alcoa, actief in 38 landen, heeft last van de scherp gedaalde prijzen op de wereldmarkt voor aluminium en aluminiumproducten. Belangrijke afzetmarkten, zoals luchtvaart, industriële gassen en telecom, namen minder aluminium af. Bij deze onderdelen en bij een aluminiumsmelter in de VS verdwijnen de meeste banen.

De omzet van Alcoa over 2002 daalde van 22,5 naar 20,3 miljard dollar, een daling van 10 procent. De winst halveerde ruimschoots, van 908 tot 420 miljoen dollar. In het vierde kwartaal maakte Alcoa, als gevolg van de lasten die met de reorganisatie gepaard gaan, 223 miljoen euro verlies.