Al-Qaeda verdachte blijft gedetineerd

Mullah Krekar, de leider van de Iraaks-Koerdische organisatie Ansar al-Islam, die in september op Schiphol werd aangehouden, moet in uitleveringsdetentie blijven. Dat heeft het openbaar ministerie vanochtend voor de raadkamer van de Haarlemse rechtbank gezegd.

Krekar, die regelmatig in verband is gebracht met het terreurnetwerk Al-Qaeda, zit al vier maanden vast. Hij staat op de nominatie uitgeleverd te worden aan Jordanië, dat Krekar zegt te verdenken van heroÏnesmokkel. Zijn raadsman V. Koppe vermoedt echter dat dit een dekmantel is. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Jordanië en drugsdelicten zijn daarom de enige manier om verdachten aan dat land over te dragen.

Volgens Koppe blijkt uit de Jordaanse uitleveringsdocumenten dat er andere verdenkingen kunnen zijn. Het OM erkende vanochtend dat uit de Jordaanse documenten ,,zou kunnen worden afgeleid'' dat er een andere verdenking is. Maar volgens de officier van justitie is dat niet meer dan een vermoeden. Eerder heeft het ministerie van Justitie laten weten dat Jordanië heeft gegarandeerd dat Krekar nooit de doodstraf zal krijgen. Bovendien is er volgens het departement vastgelegd dat hij alleen voor drugsdelicten zal worden vervolgd. Koppe hecht daar weinig waarde aan. Hij vermoedt dat er, na uitlevering, alsnog andere delicten ten laste zullen worden gelegd en dat de VS zijn cliënt in Jordanië willen ondervragen. De raadkamer beslist waarschijnlijk later vandaag of Krekar vast moet blijven zitten. Zijn uitleveringszaak dient op 23 januari.