Weer banen in geding bij Philips

Door nieuwe reorganisaties bij Philips staan nog eens ,,verscheidene duizenden arbeidsplaatsen'' op het spel. Vooral de afdelingen personeelszaken, informatietechnologie en de boekhouding zullen worden getroffen.

Dit stelt bestuursvoorzitter G. Kleisterlee van Philips vandaag in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem ,,zullen enige duizenden werknemers hetzij hun baan verliezen, hetzij moeten verhuizen of een andere baan in het concern moeten accepteren.''

Philips, Europa's grootste producent van consumentenelektronica, heeft op dit moment 184.000 werknemers. Sinds het aantreden van Kleisterlee in mei 2001 is het personeelsaantal al met 35.000 mensen teruggebracht. De topman van Philips zegt door te gaan met het verhuizen van banen naar lagelonenlanden. Activiteiten zullen vooral naar fabrieken, al of niet in handen van Philips, in Azië, Midden-Amerika en Oost-Europa worden verplaatst. ,,We hebben al jaren activiteiten op plaatsen waar je die, als je opnieuw zou mogen beginnen, nu niet meer zou vestigen.''

Niet voor het eerst toonde Kleisterlee zich kritisch over het rendement van de onderzoeksafdelingen bij Philips. In 2001 besteedde Philips 3,3 miljard euro, ruim 10 procent van de omzet, aan onderzoek en ontwikkeling. ,,We gaan met te veel zaken door zonder dat het voldoende duidelijk is of we daadwerkelijk daarmee in de markt actief worden en zakelijke resultaten zullen boeken.'' De introductie van nieuwe producten is vaak een probleem geweest. ,,We zouden eigenlijk halverwege [het proces] terug moeten gaan en ons dan weer moeten afvragen of we er wel mee door moeten gaan.''

Kleisterlee verklaarde verder dit jaar geen herstel van de chipsector meer te verwachten. Wel gaat hij uit van een gematigd, langzaam herstel van de mobiele-telefoniesector en van de investeringen in informatietechnologie.