VS willen praten met Noord-Korea

De Verenigde Staten zijn onvoorwaardelijk bereid tot rechtstreekse gesprekken met Noord-Korea over een oplossing van de nucleaire crisis.

Maar Washington is vooralsnog niet van plan het stalinistische bewind in Pyongyang nieuwe economische steun toe te zeggen in ruil voor het opnieuw bevriezen van zijn atoomprogramma.

De bereidheid om met Noord-Korea te praten, door waarnemers aangeduid als een beleidswijziging, is vervat in een gezamenlijke verklaring die gisteren in Washington werd uitgegeven na besprekingen tussen diplomatieke vertegenwoordigers uit Zuid-Korea en Japan en functionarissen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het State Department zei dat het gaat om ,,een onvoorwaardelijk aanbod om met Noord-Korea te praten over de vraag hoe het aan zijn internationale verplichtingen kan voldoen''. Dat is een verwijzing naar het akkoord dat in 1994 met Noord-Korea werd gesloten over bevriezing van zijn nucleaire programma in ruil voor hulp bij het bouwen van ongevaarlijke energiecentrales (dat wil zeggen: niet geschikt voor de aanmaak van grondstoffen voor kernbommen) en economische steun, zoals de leverantie van olie. Afgelopen oktober werd bekend dat Noord-Korea in weerwil van dit akkoord zijn nucleaire programma opnieuw tot leven wekt.

Aangenomen wordt dat het noodlijdende Noord-Korea zijn nucleaire programma opnieuw tot inzet wil maken van onderhandelingen over economische steun en het verkrijgen van veiligheidstoezeggingen in de vorm van een formeel niet-aanvalsverdrag met de VS. De woordvoerder van het State Department zei gisteren evenwel dat ,,wij niet opnieuw gaan betalen aan Noord-Korea opdat het aan zijn (eerder aangegane) verplichtingen voldoet''.

Noord-Korea, dat heeft gezegd nieuwe Amerikaanse sancties te zullen beschouwen als een ,,oorlogsverklaring'', heeft nog niet gereageerd op de jongste Amerikaanse aankondiging. De Zuid-Koreaanse regering reageerde vanochtend positief. ,,Natuurlijk verwelkomen we deze beslissing. We hopen dat Noord-Korea zijn uitdagende houding heroverweegt en de spanningen over zijn nucleaire programma's uit de weg ruimt'', zei een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Op de Zuid-Koreaanse televisie werd het nieuws over het drie-partijenoverleg van gisteren in Washington gepresenteerd als ,,een mogelijke doorbraak''. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap wordt het Amerikaanse besluit uitgelegd als ,,een belangwekkende verandering van het beleid van Washington jegens de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie''.

Het hoofd van de Zuid-Koreaanse onderhandelingsdelegatie, Lee Tae-shik, zei tegen Yonhap dat ,,de openlijke bereidheid van Noord-Korea om af te zien van zijn nucleaire programma's het startpunt moet zijn voor dialoog''.