Vader en zoon De Rooy blijven succesvol in Dakar-rally

Succes voor de truckteams van Gerard en Jan de Rooy in de Dakar-rally. Zoon Gerard won gisteren de zesde etappe van El Borma naar Ghamades in Libië. Vader Jan finishte op de 228 kilometer lange tijdrit over een volledig off-roadparcours als tweede, op 1.40 minuut. In het algemeen klassement bij de trucks zijn de rollen omgedraaid. De Rooy senior staat eerste, met een voorsprong van ruim zes minuten op zoon Gerard.

Gerard de Rooy, die in de Dakar-rally debuteert als chauffeur, prees na afloop zijn materieel. ,,In de duinen gingen we alles voorbij. Auto's en vrachtwagens. We hadden de trucks geprepareerd voor het zand. Dat komt er nu uit.'' Vader Jan, die de rally in de jaren tachtig drie keer won, wist niet of hij verbaasd of trots moest zijn op zijn 22-jarige zoon: ,,Ik ben op het laatste stuk van de special opgehouden door een wagen van de organisatie die vastzat in het zand. Dan moet je achteruit wegsteken, dat kost tijd. Het is dus een terechte overwinning voor dat kleine joch.''

Dat de twee blauwe DAF-trucks van de familie De Rooy snel zijn, blijkt ook uit hun 20ste en 21ste positie in het totaalklassement van auto's en vrachtwagens. Ze staan temidden van de echte fabrieksteams en laten vele auto's achter zich.

Bij de motoren, waarvan er nog 156 in de strijd waren, was de 40-jarige Zuid-Afrikaan Alfie Cox de snelste. Eric Verhoef was opnieuw de beste Nederlandse coureur. Hij legde beslag op de 25ste plaats, op 18.21 minuut achter Cox. De Franse fabrieksrijder Richard Sainct behield de leiding in het algemeen klassement. Eibert Dollevoet, die met zijn motor afgelopen maandag zwaar ten val kwam, ging niet van start. De debutant is inmiddels op weg terug naar Nederland.

Bij de auto's wisselen Stephan Peterhansel en teamgenoot Hiroshi Masuoka elkaar aan de top af. Dit keer was de Fransman de snelste en volgde de Japanner op 1.44 min.

Vandaag en morgen begint de Dakar-rally pas echt. De verbindingsetappes worden korter en de proeven langer. Vandaag wachtte de rijders de eerste marathon etappe van 584km met enorme duinen. Morgen volgt een etappe met nog veel meer zand.