Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Vanuit de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam gaan Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA), Gerrit Zalm (VVD), Femke Halsema (GroenLinks), Jan Marijnissen (SP) en Mat Herben (LPF) met elkaar in debat in een rechtstreekse, extra lange uitzending. Zij debatteren over economie, integratie en veiligheid. Ned.2, 17.30-19.43u.

B&W. Terugblik op het verkiezingsdebat in Twee vandaag door familieleden van de lijsttrekkers. Met onder anderen de vader van Wouter Bos, broer Jaap van Gerrit Zalm en Lilian Marijnissen, de dochter van Jan. Ned.3, 19.35-20.03u.

Netwerk. Lijsttrekker van het CDA Jan Peter Balkenende wordt geconfronteerd met mensen en plaatsen die hij niet van tevoren weet. Verder de jacht op de Tsjetsjeense politicus Achmed Zakajev, die volgens de Russen een terrorist is. Zakajev werd in Kopenhagen gearresteerd, maar de Denen lieten hem vrij omdat ze de bewijslast te mager vonden. De Tsjetsjeen is naar Londen gevlucht, waar een rechter moet beslissen of hij wordt uitgewezen naar Rusland. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nederland kiest. In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen gaan Thom de Graaf (D66), Frank de Grave (VVD) en Mat Herben (LPF) met elkaar in debat. Ned.3, 22.29-22.59u.

DOCUMENTAIRE

The blue planet. Engelse natuurserie belicht vanavond dieren die op een diepte van meer dan 2.000 meter onder zee leven. Ned.2, 21.13-22.08u.

De Cuba-crisis. Over de periode uit de jaren zestig waarin de Russen nucleaire raketten op Cuba wilden plaatsen. Ned.1, 23.28-0.22u.

VPRO's import: La modelo jail in Bogota. Reportage over de gevangenis La Modelo in Bogota, waar 5.000 gevangenen zitten en waar slechts 150 bewakers werken. Deze bewakers hebben in de praktijk niets meer in te brengen. Gevangenen dragen hun eigen wapens en zorgen voor de eigen beveiliging. Ned.3, 23.58-0.55u.

KUNST

Close-up: Ilja Repin. Herhaling uit vorig jaar van een portret over de 19de-eeuwse Russische schilder Ilja Repin. Ned.3, 23.00-23.57u.

FILM

On Her Majesty's Secret Service (Peter Hunt, 1969, Engeland).

George Lazenby volgde Sean Connery op in zesde James Bondfilm. Veel spektakel, Telly Savalas als Zwitserse schurk Blofeld en Diana Rigg. V8, 20.30-22.55u., met reclame.

Shine (Scott Hicks, 1996, Australië/Eng.). Ongehoord sentimentele, meer door het publiek dan de critici gewaardeerde filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en Rachmaninofs Derde pianoconcert in een inrichting belandde. Tien jaar later bloeide hij op onder de hoede van een liefderijke vrouw. Canvas, 21.00-22.45u.

. Dead Presidents (Albert & Allen Hughes, 1995, VS). De tweeling die eerder Menace II Society afleverde, volgt in een rauwe, op onderdelen uiterst verdienstelijke kroniek een zwarte jongeman uit The Bronx van eind jaren zestig (Larenz Tate), die in Vietnam traumatische ervaringen opdoet. RTL5, 22.25-0.35u., met reclame.

The War (John Avnet, 1994, VS). Boodschapperig, met dramatische climaxen overladen post-Vietnamdrama wist niet tot onze bioscopen door te dringen. Toch speelt Kevin Costner de hoofdrol van getraumatiseerde oorlogsveteraan in het Mississippi van 1970. BBC1, 0.35-2.40u.

Paradiso - Sieben Tage mit sieben Frauen (Rudolf Thome, 2000, Duitsl.). Natte filmdroom van Thome (1939). Zestigjarige componist inviteert voor zijn verjaardag in landhuis de zeven belangrijkste vrouwen uit zijn leven. Ze komen, net als zijn zoon, die hij 15 jaar niet meer zag. ARD, 1.05-2.45u.

RADIO

Kunststof. Chef van de sportredactie van NRC Handelsblad Guus van Holland praat over zijn bundel Sportportretten op maandag waarin hij levensschetsen geeft van de meest uiteenlopende sporters. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een gesprek met sociaal-wetenschapper Trees Pels, die onderzoek verricht naar de opvoeding van allochtone kinderen in Nederland. In het tweede uur praat Gerrit Kolthof over zijn bundel, in deze krant verschenen stukjes, Klein Erfgoed. 747AM, 22.02-24.00u.

Een leven lang. Portret van oud-diplomaat en schrijver F. Springer (pseudoniem van Carel-Jan Schneider) die in 1989 met vervroegd pensioen ging om zich geheel aan het schrijven te wijden. Morgen, 747AM, 16.02-16.45u.