Technologie onder druk op de beurs

Op de Europese effectenbeurzen heerste vanmorgen een sombere stemming. De belangrijkste beurzen stonden op verlies. Op het Damrak behoorde ASML tot de grote dalers onder de hoofdfondsen van de toonaangevende AEX-index.

In Europa hadden de technologiefondsen het zwaar als gevolg van de winstwaarschuwing van gisteravond van Gateway. De Amerikaanse computerfabrikant duwde op Beursplein 5 met name ASLM en Philips omlaag. Chipmachineproducent ASML noteerde rond de middag ruim 4,3 procent lager, terwijl Philips op een verlies stond van 1,92 procent.

Onder de hoofdfondsen waren er amper stijgers te ontdekken. In New York was gisteravond de Dow Jonesindex al lager gesloten, ondanks de plannen van president Bush om de economie een extra stimulans te geven. Op maandag hadden de beleggers al positief gereageerd op hoofdpunten van de plannen van Bush, die waren uitgelekt, maar die positieve houding werd gisteren niet verlengd. De toonaangevende graadmeter, de Dow Jonesindex, eindigde met een verlies van 0,38 procent. De technologiebeurs Nasdaq was nog wel hoger gesloten, met een winst van 0,72 procent.

De AEX-index noteerde vanmorgen ruim 1 procent lager. Ahold, dat gisteren omzetcijfers publiceerde, behoorde tot de grotere dalers met een verlies van 2,45 procent. Unilever kon als een van de weinigen een toename laten zien, van 0,15 procent. Gucci, Aegon en Getronics noteerden onveranderd.

In de rest van Europa was het beeld niet veel anders. In Parijs stond de CAC-index 0,68 procent lager, terwijl in Frankfurt de belangrijke Dax-index 1,53 procent moest afstaan. De FTSE-index in Londen deed het relatief minder slecht, en noteerde 0,49 procent lager. Dixons raakte in Londen bijna 20 procent van zijn beurswaarde kwijt. Het concern, dat ook eigenaar is van de ketens Currys, PC World en The Link, verkocht afgelopen maand vooral minder spelcomputers en audioapparatuur.

In Tokio is de effectenbeurs vandaag lager gesloten. De toonaangevende Nikkei-index van 225 fondsen daalde 138,70 punten, ofwel 1,6 procent, tot 8517,80. Toshiba was een van de belangrijkste verliezers op de Japanse beurs door de tegenvallers bij het Amerikaanse Gateway. Het elektronicaconcern is een belangrijke fabrikant van laptops en notebooks.