Start op de arbeidsmarkt wordt moeilijker

Starters op de arbeidsmarkt komen moeilijker aan een baan, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Hay Group. Is de starter eenmaal binnen, dan wil de werkgever sneller resultaat zien.

Snel inzetbaar zijn en direct een bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat is het devies. Hay Group deed zijn jaarlijkse onderzoek onder startende werknemers bij zesenveertig grote en middelgrote bedrijven. Starters zijn HBO'ers en academici met werkervaring van nul tot en met drie jaar. De bedrijven in het onderzoek zien het belang van goede begeleiding van hun starters en zijn niet van plan om op deze programma's te bezuinigen. Opvallend is wel dat programma's voor trainees korter worden en de `klasjes' kleiner. Daarnaast wordt er meer van de starter verwacht dan in voorgaande jaren. Van hem of haar wordt sneller een bijdrage gevraagd aan het resultaat van de organisatie. In 2001 ging 15 procent van de starters bij een bedrijf weg, omdat zij elders meer konden verdienen en de carrièremogelijkheden groter waren. De starter neemt de arbeidsvoorwaarden nu sneller voor lief. In 2002 is slechts 7 procent van de starterspopulatie vertrokken naar een andere werkgever.