Staking bij General Electric

Circa 14.000 werknemers van het Amerikaanse conglomeraat General Electric zijn door de vakbond opgeroepen om volgende week dinsdag en woensdag het werk neer te leggen. De vakbonden en General Electric hebben een diepgaand conflict over de betaling van de medische kosten van de medewerkers. Gaat de staking door, dan is dit de eerste nationale staking bij General Electric sinds 1969. Toen werd 104 dagen niet gewerkt.

Het Amerikaanse conglomeraat, dat producten en diensten levert, uiteenlopend van vliegtuigmotoren tot lease-constructies, zegt dat werknemers 200 dollar per jaar meer gaan betalen voor de dekking van hun medische kosten. Maar volgens de vakbonden gaat het om een verhoging van 400 dollar. Voor de vakbonden is nu de maat vol. ,,GE provoceert ons door hun hebzucht'', verklaarde vakbondsleider Ed Fire tegenover persbureau Reuters.

General Electric zegt dat het de verhoging van de medische kosten voor het grootste deel voor eigen rekening heeft genomen. De onderneming verklaarde nog altijd 80 procent van de kosten te betalen, ook na de sterke stijging van de medische uitgaven. Volgens General Electric zijn de medische kosten sinds 1999 met 40 procent gestegen tot 1,4 miljard dollar per jaar.

De vakbonden zijn bang dat als ze klakkeloos de stijging accepteren, het Amerikaanse bedrijf dit als precedent zal beschouwen om nog meer kosten te gaan overhevelen op de werknemers. De tweedaagse staking wordt gezien als een waarschuwing voor langdurige stakingen.

General Electric is ook in Nederland actief met onder meer lease-constructies en fabricage van plastic onderdelen.