Sharon genoemd in corruptieschandaal

De Israëlische verkiezingscampagne is gisteravond van start gegaan met premier Ariel Sharon en zijn twee zonen Gilad en Omri in het centrum van een mogelijk corruptieschandaal. De krant Ha'aretz onthulde gisteren dat de Israëlische politie de Zuid-Afrikaanse justitie om opheldering heeft gevraagd over een lening die Sharon in 2001 kreeg van de Zuid-Afrikaanse zakenman Cyril Kern ter terugbetaling van illegaal verkregen fondsen voor de financiering van zijn interne verkiezingscampagne in Likud in 1999.

Deze sensationele onthulling hangt, met een politieonderzoek naar Sharon en zijn zonen voor de deur, als een zwarte wolk boven de kansen van Likud bij de parlementsverkiezingen op 28 januari. Amram Mitzna, de leider van de Arbeidspartij, heeft gisteren Sharon opgeroepen ,,af te treden of te praten''. Woordvoerders van Sharon beschuldigen ongenoemde politieke krachten van een ,,samenzwering om Sharon ten val te brengen''. De ministeries van Justitie en Politie beschuldigen elkaar ervan het naar Zuid-Afrika verzonden officiële document in handen van Ha'aretz te hebben gespeeld.

Sharon kwam in 2001 in moeilijkheden toen de Rekenkamer ontdekte dat hij onwettig voor 4,7 miljoen shekel (bijna een miljoen euro) geld had ingezameld voor zijn verkiezingscampagne. Hij werd verplicht dit geld terug te geven. De zonen van Sharon probeerden met het landgoed van Sharon in de Negevwoestijn als onderpand leningen van banken te krijgen om aan de eis van de Rekenkamer te voldoen. Omdat het landgoed op staatsgrond staat en al eerder als onderpand was gebruikt, lagen de banken dwars. Op dat moment trad de Zuid-Afrikaanse zakenman, een persoonlijke vriend van Sharon die onder hem diende in de oorlog van 1948, naar voren. Hij leende Gilad Sharon 1,5 miljoen dollar tegen lage rente, een bedrag dat als dekking diende voor een banklening die Gilad Sharon in staat stelde Sharons schulden te voldoen.

Volgens de Israëlische media hebben Sharon en zijn zonen tijdens eerdere politieverhoren gezwegen over deze Zuid-Afrikaanse lening.

Juristen wijzen er vandaag op dat Sharon in gevaarlijk vaarwater is gekomen door als zittende premier van een vriend zoveel geld te lenen. Wat staat daar tegenover, vragen zij zich af. Volgens de kranten worden de Sharons verdacht van het aannemen van steekpenningen en oplichting.

Overigens verklaarde de juridisch adviseur van de regering, Elyakim Rubinstein, vanochtend dat het politieonderzoek naar deze zaak in geen geval vóór de verkiezingen zal zijn afgerond.

Toen zondag twee Palestijnse zelfmoordenaars in Tel Aviv 22 mensen doodden, leidde dat de aandacht af van andere corruptieschandalen in Likud, rond de recente voorverkiezingen in de partij. Sedert gisteren staat de zaak-Sharon in het middelpunt van het nieuws.

Met onthullingen over een illegale bankrekening van wijlen Lea Rabin, de vrouw van de vermoorde premier Yitzhak Rabin in Washington, bracht Ha'aretz de regering-Rabin in 1976 ten val. Rabin trad onmiddellijk nadat Ha'aretz dit nieuws had gebracht om redenen van politieke hygiëne af.